Volkert van der Graaf blijft voorlopig in Apeldoorn wonen

In Apeldoorn zijn circa 50 mensen afgekomen op de informatiebijeenkomst over Volkert van der Graaf. Burgemeester John Berends heeft de omwonenden voorgelicht over de komst van de moordenaar van Pim Fortuyn naar de Gelderse stad.

De bijeenkomst was besloten. Na de voorlichting wilde niemand de pers nog te woord staan. Vanaf 19.00 uur geeft de burgemeester een persconferentie om toelichting te geven op de komst van Van der Graaf.
Bewoners van de binnenstad vonden vanochtend een brief op de mat waarin staat dat van der Graaf in het centrum van Apeldoorn woont. Er werden 350 brieven verstuurd.
De man die in 2002 Pim Fortuyn vermoordde, woont sinds 28 mei in een pand in de binnenstad van Apeldoorn, nabij het Apeldoorns kanaal.
De meeste bewoners zijn niet blij met de komst van Van der Graaf, maar zien wel in dat hij toch ergens moet wonen. Sommigen zijn bang dat er mogelijk een afrekening komt.
Er gingen al enige tijd geruchten hierover omdat mensen beweerden hem op straat te hebben gezien, maar die vormden volgens de burgemeester niet genoeg aanleiding de komst te bevestigen. Nadat Van der Graaf zich had ingeschreven, kregen woensdagochtend 350 adressen in zijn omgeving een brief op de mat waarin uitleg werd gegeven.
De situatie in Leiden, waarbij buurtbewoners van de veroordeelde pedoseksueel Benno L. in de krant moesten lezen dat hij bij hen in de buurt woont, heeft volgens Berends zeker invloed gehad op zijn manier van communiceren met de bevolking. Het deed hem besluiten om de communicatie persoonlijk richting de burgers te doen. “Bij communicatie is een van de belangrijkste dingen om de lijn zo open mogelijk te houden.”
De burgemeester zei verder dat hij geen enkel moment het gevoel heeft gehad dat hij de komst van Van der Graaf niet kon tegenhouden. “Er was alle vrijheid en ruimte om het niet te doen.” Berends heeft bewust geen persoonlijk contact met Van der Graaf gehad, maar hij sloot niet uit dat hij hem alsnog spreekt ‘omdat hij een inwoner is van mijn gemeente’. “Ik ben ook benieuwd hoe het zich doorontwikkelt. Daarom houd ik ook contact met andere bewoners.”
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft burgemeester John Berends op 15 mei gevraagd of hij bereid was om Volkert van der G. in zijn gemeente te huisvesten. Berends heeft daarmee ingestemd, omdat hij vindt dat de moordenaar van Pim Fortuyn net als andere ex-gedetineerden het recht heeft om zijn weg weer te vinden in de samenleving meldt Metro.
Dat heeft Berends woensdagavond gezegd. Berends heeft ervoor gekozen om de buurt woensdag actief te informeren over hun nieuwe wijkbewoner, omdat het volgens hem geen zin heeft om het geheim te houden. Van der G. staat sinds dinsdag ingeschreven als inwoner van Apeldoorn en is al door anderen gezien.
De Apeldoornse burgemeester heeft geen idee hoe lang Van der G. in Apeldoorn blijft wonen. Hij wil niet zeggen wat voor soort woning de man heeft betrokken. Berends heeft zelf nog niet met hem gesproken, zei hij woensdag.
Van der G. moet zich aan een aantal voorwaarden houden. Zo draagt hij een enkelband en moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering. Apeldoorn heeft geen voorwaarden gesteld aan het wonen in die gemeente. Berends: ,,Dat is een taak voor justitie en niet voor de gemeente. Hij is onder voorwaarden een vrij burger en daar heb ik niets aan toe te voegen.”
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties

Cookieinstellingen