Ospeldijkers naar 200 jaar koninkrijk in Apeldoorn.

Wilma en Wim uit Ospeldijk naar 200 jaar koninkrijk in Apeldoorn.

Nederland is jarig. 200 jaar! Vrij en verbonden door gelijke rechten en plichten. Laten we dat samen vieren. Dat is het motto van 200 jaar koninkrijk. Aanstaande zaterdag wordt dat in Apeldoorn groots gevierd met grand defilé. Het defilé bestaat uit 160 onderdelen waarin 200 jaar Koninkrijk zichtbaar wordt gemaakt In een optocht van ruim 5 km, die in ongeveer 1,5 uur voorbij trekt zullen ook Wilma en Wim Nouwen uit Ospeldijk en zij worden ondersteund door Lies en Sjaak Berben uit Nederweert. 
Met paard en koets zullen zij mee trekken in de stoet. Begin- en eindpunt is Paleis Het Loo, dat meteen ook het decor is van de live uitzending van de NOS. Het defilé start om exact 13.00 uur. Vandaag werden in Ospeldijk de kleren al eens aangetrokken en de koets werd ingespannen. Uiteraard moet er dan ook een rondje door het dorp gemaakt worden. Wij wensen Wilma, Wim, Lies en Sjaak zaterdag heel veel plezier toe. Klik hier voor de fotoreeks
Grand Defilé wordt hoogtepunt
Na ruim 1,5 jaar voorbereiding is “Apeldoorn viert 200 jaar Koninkrijk” op 1 juni van start gegaan met een Stadspicknick en een Korenfestival. Om een breed publiek te bereiken is een programma van twee weken opgezet met als absoluut hoogtepunt het Grand Defilé op zaterdag 14 juni.
Het defilé bestaat uit 160 onderdelen waarin facetten uit 200 jaar Koninkrijk zichtbaar worden gemaakt in een optocht van ruim 5 km, die in ongeveer 1,5 uur voorbij trekt. Begin- en eindpunt is Paleis Het Loo, dat meteen ook het decor is van de live uitzending van de NOS. Het defilé start om exact 13.00 uur met een Fly By, het overvliegen van een aantal historische vliegtuigen, waaronder de Dakota DC3 waarmee Prinses Juliana met de prinsesjes in 1945 op vliegveld Teuge terugkeerde in Nederland.
Het Grand Defilé wordt een  gevarieerde aaneenschakeling van rijtuigen en paarden, historische auto’s, motor- en bromfietsen, antieke fietsen, loopgroepen en een tiental praalwagens met historische taferelen. Muziekkorpsen uit het hele land wisselen de diverse tijdblokken van het defilé af. Natuurlijk wordt aandacht besteed aan de rol die het Huis van Oranje in ons staatsbestel heeft gespeeld en nog speelt. Met de ook 200-jarige Koninklijke Marechaussee en Koninklijke Landmacht laat onze krijgsmacht zich zien. 
Maatschappelijke ontwikkelingen op het gebied van sport, cultuur en toerisme passeren de revue en aan oorlogen en rampen zal niet voorbijgegaan worden. De industriële ontwikkelingen in deze twee eeuwen waren enorm, net als op het gebied van de mobiliteit en ook het belang van de landbouw komt aan bod. Aan het eind van het defilé komen aspecten van onze hedendaagse maatschappij aan de orde. Het Grand Defilé volgt het fraai versierde parcours van Loolaan, Oranjepark, Soerenseweg en Jachtlaan.
Terwijl het Grand Defilé voorbijtrekt langs de tribunes, waarop ook HKH Prinses Beatrix en HKH Prinses Margriet en de heer Pieter van Vollenhoven zullen plaatsnemen, presenteren de 11 dorpen van Apeldoorn zich op het voorterrein van Paleis Het Loo. Ook een groot aantal veteranen is hier getuige van het schouwspel. Delen van het defilé zijn na afloop te bezichtigen op het voorterrein. Met presentaties van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Landmacht kan het publiek ook actief deelnemen, zoals in een Flightsimulator. 
Stoomtrein, varen en fietsen
Tijdens het Pinksterweekend, zondag 8 en maandag 9 juni, staan “grote werken” van Koning Willem I, het Apeldoorns Kanaal, en Koning Willem III, de spoorlijn Apeldoorn – Dieren centraal. Het motto deze dagen is Stoomtrein, Varen & Fietsen. Fietsen kunnen mee in een fietswagon achter de stoomlocomotief van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij. Sinds lange tijd wordt in Apeldoorn weer gevaren op het Apeldoorns Kanaal. In een zgn. Berkelzomp (replica platbodem) kan een kleine vaartocht worden gemaakt, waarin ook de Apeldoornse Sluis wordt gepasseerd. In museum CODA is tot 23 juli een tentoonstelling gewijd aan de Kanalenkoning Willem I.
Koninkrijksconcert
Op vrijdagavond 13 juni vindt er in de Koning Willem Alexander zaal van Theater Orpheus het Koninkrijksconcert plaats. Het belooft een opgewekt concert te worden, met inspirerende bijdrages van de Douane Harmonie Nederland, Syrene saxofoonkwartet, STA (Stichting Theaterstudio Apeldoorn), duo Carel Kraayenhof Juan Pablo Dobal, d.j.Ludovika, Streetchampz, stadsdichter Hanz Mirck en ‘dwarsdenker’ Wytze Kuijper.
Slotmanifestatie
De feestelijkheden in Apeldoorn worden op zondag 15 juni afgesloten met een Slotmanifestatie in het Oranjepark. Er zijn diverse kampementen en paviljoens uit onze (voormalige) overzeese gebiedsdelen en het Trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee sluit af met de Ouverture 1812 van Tsjaikowski met echt kanongebulder.
Meer info:  www.200jaarkoninkrijk-apeldoorn.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Reacties