5e schouderprothese met 3d geplaatst in Gelre ziekenhuis

In het Gelre Orthopedisch Centrum in Apeldoorn is de vijfde schouderprothese met 3d simulatie vorige week geplaatst. Door de 3d simulatie kan de operatie optimaal worden voorbereid. De Orthopedisch chirurg ziet exact wat hem te wachten staat.

Bron: Oudernjournaal.nl In Canada wordt een 3d simulatie ontworpen. Op basis daarvan worden mallen in 3d geprint die tijdens de operatie worden toegepast om de prothese optimaal te kunnen plaatsen. Daarmee wordt het operatieplan tot in het kleinste detail nagebootst.
“ Uiteindelijk meer stabiliteit als eindresultaat”
Orthopeed Eric Raven is enthousiast over het gebruik van 3d simulaties bij het plaatsen van schouderprotheses. Raven: “met een normale CT scan maken we beelden die met een nieuwe software tool worden omgezet naar een 3D weergave. We kunnen de prothese dan in de simulatie in de computer al plaatsen.
Het is precisie verhogende techniek waardoor we inspelen op de unieke persoonlijke kenmerken van de schouder van elke individuele patiënt. We zien nu vooraf wat we moeten doen om de prothese goed geplaatst te krijgen. Zo besparen we meer bot, bepalen we de optimale lengte van schroeven en krijgen we uiteindelijk meer stabiliteit als eindresultaat.”

Eerste in Nederland
De orthopeden van Gelre Apeldoorn zijn de eersten in Nederland die deze techniek gebruiken. “We zijn erg tevreden over de resultaten, zegt schouderspecialist Eric Raven. Ons doel is onze patiënten weer onbezorgde en pijnloze bewegingsvrijheid terug te geven. We zoeken dan ook steeds naar methoden om de resultaten voor de patiënt te verbeteren. We zetten deze verbeteringen nu standaard in en ondanks de extra inspanningen kunnen we snel een operatie uitvoeren zonder dat de kosten voor de patiënt toenemen.
Door nieuwe innovatieve technieken te gebruiken bieden we onze patiënten, na een vaak ingrijpende operatie, het meest optimale resultaat.”en plaatsen. Daarmee wordt het operatieplan tot in het kleinste detail nagebootst.
o9miz8ytrl8ifnuqzpn8gtcpj-w300-h125-f-be
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties