Thuis voor de buis: dag 9

Randzaken

Ik vind het jammer dat we op de Nederlandse televisie zo weinig te zien krijgen van de sfeer in de stadions en de speelsteden. Dat is toch een stuk leuker dan dat gewauwel van Co Adriaanse, Ronald Waterreus, Kenneth Perez of Ron Jans bij de NOS. Die haast wetenschappelijke benadering gaat mij wat ver. Van mij mag het wel wat luchtiger, met meer aandacht voor het randgebeuren. Dat boeit me eerlijk gezegd meer dan die eeuwige analyses en dat overdreven gezeur over spelsystemen. 
Van onze correspondent in Rio de Janeiro verneem ik via Facebook van alles over gezellige Chilenen, ongezellige Argentijnen, vervelende Mexicanen en vooral bloedmooie vrouwen. Nou zit ik niet 24/7 voor de buis, maar naar mijn idee krijg ik er vrij weinig van mee op de Nederlandse tv. Slechts mondjesmaat wat flitsen. 
Dit gemis aan nieuws vanaf het front doet me een beetje denken aan de Golfoorlogen begin jaren ‘90. Van die stormachtige verovering van de woestijn bleef ook heel veel buiten beeld. De Amerikaanse censuur had er de regie stevig in handen. Alleen wat zij wilde, kregen we te zien, en dat was niet bijster veel. Af en toe verrasten ze ons op wat vaags, wat bij nader inzien de inslag van een bom bleek te zijn. Eddo Rosenthal stal de show, met gasmasker op, vanuit een schuilkelder ergens in Tel Aviv tijdens de zoveelste raketaanval. 
Sierd de Vos bij VI Oranje is van een geheel andere orde, maar zeker niet minder vermakelijk. Naar wat ik heb begrepen, heeft Sierd zelfs een Apeldoorns verleden. Ik las ergens dat hij zijn journalistieke carrière begon bij ziekenomroep de Zonnegolf. Ik neem dus aan dat het in die periode misgegaan moet zijn met Sierd… Moeten we die informatie van Sierd over Braziliaanse kokosnoten nou hilarisch noemen of is het te tenenkrommend voor woorden? 
Nee, om nog iets van het sfeertje mee te krijgen zijn we dezer dagen toch in hoofdzaak aangewezen op internet. Items over zakkenrollers in Salvador of bestormingen van Argentijnse en Chileense fans van het Maracana stadion in Rio de Janeiro blijven op tv beperkt tot een minimum. Ook in kranten staan slechts summiere berichtjes. Daar blijft het bij. Blijkbaar spreken randzaken niet zo tot de verbeelding bij de nieuwsredacties. Van de protesten van ontevreden Brazilianen tegen de uit de pan rijzende kosten van het WK hoor of zie je weinig meer. Zijn die plotseling verstomd? Vorig jaar tijdens de Confederations Cup besteedden de nieuwszenders bijkans meer aandacht aan de ongeregeldheden dan aan de wedstrijden. Nu is dat anders. De oproerpolitie in Porto Alegre maakte rond de wedstrijd Nederland – Australië korte metten met demonstranten, zo las ik ergens. Maar beelden, ho maar. 
Dan heeft die Nicolette van Dam het wel heel bont gemaakt. Nicolette wie? Ja, Nicolette van Dam. Wie kent haar niet. De blonde Nederlandse actrice dacht leuk te zijn door een bewerkte afbeelding van cocaïne snuivende Colombiaanse voetballers de wereld in te twitteren. De belediging werd haar in het Zuid-Amerikaanse land vanzelfsprekend niet in dank afgenomen. De geschrokken Nicolette wist niet hoe snel ze hierop haar excuses moest aanbieden aan de boze Colombianen. Door haar domheid legt ze nu zelfs haar functie als ambassadrice van Unicef neer. 
Geloof het nou maar, buiten de witte krijtlijnen gebeurt tijdens dit WK meer dan voldoende. Zo bewees ook de door een Braziliaans tv-station ingehuurde Andressa Urach met enkele pikante onthullingen. Het naaktmodel gooide meer in de strijd dan alleen haar onschuldige ogen om de aandacht te trekken van Christiano Ronaldo. Beveiligers verwijderden haar terstond van het trainingsveld van de Portugese ploeg. Mag er dan helemaal niks meer tegenwoordig?
De belofte van Marlen Doll sloeg echter alles. Bij een overwinning van het Chileense nationale elftal tegen Australië nodigde de Chileense pornoactrice haar volgers op Twitter uit voor een acht uur durende seksmarathon. En dat heeft Marlen geweten. Belofte maakt schuld. Na de 2-1 zege moest de dappere jongedame er aan geloven. In lange rijen meldden de fans zich de volgende dag bij haar woning. Vanwege de enorme respons liep de sessie enigszins uit en had Marlen liefst twaalf uur nodig zich van haar taak te kwijten. Maar daarmee heeft Marlen er nog geen genoeg van. Na de Chileense show tegen Spanje gaat ze het nog eens dunnetjes over doen. Hier trekt ze zestien uur voor uit! 
Zeg nou zelf, tegen zoveel vaderlandsliefde kan toch zeker geen analyse van Co Adriaanse op…
Rob Kruitbosch