Thuis voor de buis: dag 11

Verrassingen 

Wie had twee weken geleden nou verwacht dat de titelverdediger al na twee groepswedstrijden de terugreis naar Spanje kon boeken? Voor Engeland geldt hetzelfde, al zal niemand de wereldkampioen van 1966 vooraf tot de serieuze kanshebbers gerekend hebben. In diezelfde Poule D, zo staat nu al vast, nemen we na de laatste wedstrijd ook afscheid van Italië of Uruguay. Dat uitgerekend Costa Rica, de nummer 28 van de FIFA World Ranking, een landje met zegge en schrijve vier miljoen inwoners, verantwoordelijk is voor de eliminatie van twee toplanden mogen we gerust de grootste verrassing noemen van een WK boordevol verrassingen. 
Het is gewoon hartstikke leuk wat het begin van deze eindronde ons gebracht heeft. Onverwacht vooral. Voetbalmoe na elf dagen mondiaal topamusement? Ben je besodemieterd! Het echte vuurwerk moet nota bene nog komen! Vanaf de achtste finales gaat de lont in het kruitvat. Als de voortekenen niet bedriegen gaat het vanaf aanstaande zaterdag 28 pas goed knallen. 
Nou de Spanjaarden hun titel niet meer kunnen verdedigen, zullen Brazilië, Argentinië en Duitsland meer dan ooit de te kloppen ploegen worden. Bij elkaar opgeteld verdeelden deze drie landen onderling al tien wereldtitels. Toch is het nog maar de vraag of daar een elfde aan toegevoegd wordt. Hoewel het supertrio tot de grote favorieten blijft behoren, zou ik er niet maar zo al mijn geld op durven zetten dat één van de drie het WK wint. Op dit wereldkampioenschap lijkt niets meer onmogelijk.
Zeker met het herboren Frankrijk moeten we serieus rekening houden, denk ik. De Haantjes maakten indruk en hebben alle redenen om hoog van de toren te blazen. Maar sluit ook landen als Colombia, Chili, Mexico niet op voorhand uit. De Latino’s komen ijzersterk voor de dag. Colombia, Chili, Mexico bewijzen dat er ook buiten Brazilië en Argentinië meer dan behoorlijk gevoetbald wordt. Ze missen misschien de supersterren van de twee grootmachten op hun continent, van jongens als James Rodríguez, Arturo Vidal, Alexis Sánchez of Giovani dos Santos is natuurlijk al wel langer bekend dat ze een aardig balletje kunnen trappen. Aan de bezieling en klasse van hun compañeros mankeert evenmin weinig.  Afgaande op wat ze tot dusverre hebben laten zien, kunnen deze landen het de Brazilië’s, Argentinië’s en Duitslanden van deze wereld weleens knap lastig maken. 
En Nederland? Nederland verrast evenzeer. Hoe ver kan Oranje komen op dit WK? Met het bereiken van de tweede ronde heeft Van Gaals keurkorps feitelijk al meer bewerkstelligd dan menigeen ooit had durven dromen. Zelfs al kostte het bloed, zweet en trainen om de taaie Aussies te verslaan, er werd wél gewonnen! Kan Nederland zichzelf nog vaker overtreffen? Qua rendement staan dit Oranje zelfs op eenzame hoogte. Beter dan in de tweede helft tegen Spanje presteren onze Oranjehelden nooit meer. Pats boem, elke aanval een goal! Het lijkt onwaarschijnlijk dat er ooit nog een wedstrijd komt waarin Nederland de geboden ruimtes efficiënter benut dan op die nu legendarische vrijdag de dertiende in Salvador de Bahia. Zelfs op dit wonderlijke WK is dat welhaast uitgesloten. 
Voor Nederland zal veel afhangen of Brazilië kan worden ontlopen. Slaagt het Nederlands elftal erin winnaar te worden van poule B, dan wacht op zaterdag 28 juni in de achtste finales waarschijnlijk Mexico of Kroatië als tegenstander. Het mag duidelijk zijn dat je tegen één van die twee landen beduidend meer kans hebt om de laatste acht te bereiken dan tegen het thuisland. Loop je het schema alvast verder door en kijk je naar de mogelijkheden, dan mogen we ons in een eventuele kwartfinale opmaken voor Colombia, Costa Rica, Italië of Uruguay. Kom je zóver, dan is alles mogelijk. Dromen kost niets. Al lijkt het boeken van de boot voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten vooralsnog ietwat voorbarig. Alle Oranjegekte ten spijt, zover is het nog lang niet. Eerst maar eens zorgen om niét van Chili te verliezen!
Maar ongeacht op wie Nederland nu over zes dagen stuit, voor een klein landje doen we het hoe dan ook voortreffelijk. Het lijkt dan wel de gewoonste zaak van de wereld om op elk WK bij de laatste acht of vier te komen, dat is het allerminst. Vergelijk alleen maar eens het inwonertal van ons land met de inwonertallen van andere grote voetballanden, dan levert Nederland opnieuw een prestatie van formaat. Alleen in speelstad São Paulo wonen méér mensen dan in héél Nederland! Een Braziliaanse keuzeheer, om er maar eentje te noemen, heeft daarom iets meer te kiezen dan Louis van Gaal. We mogen daarom denk ik wel stellen dat Nederland het heel behoorlijk doet wanneer het zeg maar de kwartfinale zou bereiken. Aan een halve finale of finale wil ik nog maar helemaal geen gedachten verspillen…  
Rob Kruitbosch
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen