Slechte bewegwijzering richting Disney World

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (6)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 6: rood wit blauw in Lake Buena Vista.
Donderdag 23 juni 1994: De tweede lange rit. Van Atlanta naar Orlando ditmaal. Opnieuw een lange zit. Evenals tijdens de reis van Washington naar Atlanta schiet het niet erg op. We leggen de bijna 700 kilometer in ruim zeven en een half uur af. Rond half vier in de middag bereiken we de plaats van bestemming. De bewegwijzering in Orlando is niet bepaald je van het. Zelfs Disney World staat pas luttele kilometers van tevoren op de borden aangegeven. En dan praten we toch niet over het eerste de beste pretparkje…
Aangezien de Tom Tom in 1994 nog niet op de markt is gebracht, zoeken we ons een ongeluk voordat we ons hotel in Lake Buena Vista gevonden hebben. Het kost ons liefst anderhalf uur alvorens we ons Mazdaatje op de parkeerplaats van Howard Johnson Park Square Inn & Suites parkeren. Mickey Mouse ontmoeten we er niet, wel veel Mexicaanse en Belgische voetbalsupporters. Bij andere hotels, waar we langs reden, hingen we ook talrijke roodwitblauwe en oranje vlaggen uit ramen en over balkons. We zijn dus niet de enige Nederlanders. De temperatuur valt aan het einde van de middag alleszins mee. Het is behoorlijk warm, maar zeker uit te houden. De eerste duik in het hotelzwembad zorgt voor aangename verkoeling.  
Van onze Belgische medehotelbewoners vernemen we dat het verkrijgen van kaarten voor de ongetwijfeld meest verhitte derby der lage landen waarschijnlijk niet al te veel problemen gaat opleveren. Bij de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Marokko (1-0 winst voor de Belgen), die vier dagen eerder in de Cirtus Bowl werd afgewerkt, oversteeg het aanbod de vraag ruimschoots. De tickets gingen op straat voor ruim onder de normale prijs weg. Een heleboel mensen mét toegangsbewijzen blijken de wedstrijd daarentegen helemaal of gedeeltelijk gemist te hebben, zo vertellen de Belgen. De pechvogels stonden vast in enorme files op weg naar het stadion. 
De souvenirwinkeltjes tegenover ons hotel springt handig in op al het vertier ter plaatse. T-shirts met de opdruk van Mickey Mouse hangen naast hemden met World Cup opdrukken.  
MORGEN DEEL 7: De jacht naar kaarten voor Nederland – België

Reacties