Souvenirjagers maken politiepetten buit

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (9)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 9: voetbalverslagen American style.
Zondag 26 juni 1994: Bijna alle Belgische supporters zijn uit ons hotel vertrokken. Alleen Jan Ceulemans blijft ons met vrouw en twee kinderen nog een dag langer gezelschap houden. De boys gaan vandaag naar Sea World. Ik blijf in het hotel om een beetje bij te kleuren in het zwembad. Ik neem op mijn gemak de commentaren door in The Orlando Sentinel, de plaatselijke krant. ‘Dutch can’t put one past the Belgians’ staat te lezen boven de terugblik op de kraker Nederland – België. Ondanks de nederlaag is het Oranjefeest zonder wanklank verlopen. De Nederlandse supporters maken indruk. Afgaande op de verslagen schijnt het op Church Street erg gezellig geweest te zijn. Leden van het Orlando Police Department spreken vol ongeloof over het feit dat ze met Jan en alleman moesten poseren voor foto’s. Brutale souvenirjagers blijken daarnaast caps van politieagenten te hebben ontvreemd. Zoiets hebben de verbaasde dienders niet eerder meegemaakt in hun stad.
banner eac WK Speelschema
Om 4:00 p.m. bekijk ik Roemenië tegen de Verenigde Staten op tv. De Roemenen worden door een 1-0 zege poulewinnaar. Zwitserland en Team USA plaatsen zich eveneens voor de tweede ronde. Colombia, vooraf bestempeld als één van de kanshebbers voor de wereldtitel, mag z’n koffers pakken. ABC, dat de wedstrijd op het scherm brengt, laat op de meest onmogelijke momenten ouders van de Amerikaanse players de verrichtingen becommentariëren van hun kroost. Als keeper Tony Meola tegen de vlakte gaat, mag pa Vincente, van beroep kapper in New York, live in de uitzending vertellen hoe hij denkt dat zijn zoon zich op het bewuste, bijzonder pijnlijke, moment voelt… 
MORGEN DEEL 10: Zaak O.J. Simpson houdt de gemoederen bezig

Reacties