Weltmeister zwijnt tegen Zuid-Korea

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (10)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 10: O.J. Simpson. 
Maandag 27 juni 1994: Opnieuw een aangename dag aan de pool. De boys gaan ditmaal naar de Universal Studios. Om vier uur nestel ik me voor de buis om de verrichtingen van regerend Weltmeister Duitsland te volgen tegen Zuid-Korea. Altijd lastig, die Zuid-Koreanen. De defending champion zwijnt behoorlijk in Dallas. Na een 3-0 voorsprong laten de Duitsers de Koreanen terugkomen tot 3-2. Een gelijkspel zou niet onverdiend geweest zijn. Het commentaar is wederom tenenkrommend. Elke balberoering van de Duitse spelers is zonder uitzondering ‘fantaaaastic’. De commentator valt bijna van verbazing van zijn stoel wanneer Jürgen Klinsmann, anno 2014 bondscoach van de Verenigde Staten, een gele kaart krijgt wanneer hij na een fluitsignaal doorgaat. De brave borst begrijpt helemaal niets van de beslissing van scheidsrechter ‘Djool Kunèl from France’, ofwel de Fransman Joël Quiniou.
 Onbegrijpelijk. Dat het uitgerekend zo’n sympathieke knul moet treffen als Klinsmann. Voor zoiets onbenulligs. “Het had wel iemand van de tribune kunnen zijn die floot…” Ja, ja, ja.
banner eac WK Speelschema
We zitten vandaag ook weer op het puntje van de stoel voor de laatste ontwikkelingen in de O.J. Simpson-zaak. Dat speelt al vanaf de dag dat we in de Verenigde Staten zijn gearriveerd. De voormalige American Football-ster wordt er van verdacht zijn ex-vrouw en haar vriend te hebben vermoord. Je kunt de televisie niet aanzetten of je valt meteen weer midden in een of andere update. Met ontelbare verschillende tv-stations kan iedereen z’n lol op. O.J.’s complete privéleven wordt omgespit. Werkelijk iedereen die iets met O.J. van doen heeft gehad, al was het 40 jaar geleden op de kleuterschool, wordt voor de camera’s gesleept.
MORGEN DEEL 11: De onbegrensde gastvrijheid van de KNVB