Chagrijnige KNVB-medewerkers in de Disney Yacht & Beach Club

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (11)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 11: Nederlandse gastvrijheid in den vreemde.
Dinsdag 28 juni 1994: Na anderhalve week door alles en iedereen in de watten te zijn gelegd, maken we kennis met de andere kant van klantvriendelijkheid en serviceverlening. Op z’n Nederlands wel te verstaan. Omdat het einde van de groepsfase nadert besluiten we in het hotel van de KNVB te informeren hoe het zit met kaarten voor eventuele vervolgwedstrijden van het Nederlands elftal. Ook altijd leuk om ver van huis landgenoten te ontmoeten, zo zou je denken. Helaas denken de bondsmedewerkers in hun als kantoor ingerichte kamer in de luxueuze Disney Yacht & Beach Club daar anders over. Nou heeft de KNVB een zekere reputatie hoog te houden, de op z’n zachtst gezegd nogal onbeleefde manier waarop we te woord worden gestaan verdient nou niet bepaald een schoonheidsprijs.  
De aanwezige KNVB’er reageren wel erg kortaf. Voor het geval Oranje voor de tweede ronde verhuist naar Dallas, wat dan gezien de actualiteit de meest voor de hand liggende optie lijkt, zullen daar voor Nederlandse supporters een dag voor de wedstrijd kaarten verkrijgbaar zijn bij het stadion. That’s it. Als ik vriendelijk verzoek om een kopietje van de voorschotfactuur van de door ons geclaimde finalekaarten, dat ik per ongeluk thuis in Nederland heb laten liggen, is dat te veel gevraagd. Een stuk chagrijn met een snorretje, een zekere meneer Smorenburg, geeft ons botweg te verstaan dat we moeten ophoepelen. Wát een vreselijk ongelikte beer! We staan nauwelijks twee minuten binnen, gedragen ons behoorlijk en vragen netjes iets, en dan krijg je zoiets. 
banner eac WK Speelschema
Deze uiterst onvriendelijke ontvangst weerhoudt ons er niet van om aansluitend het KNVB-hotel aan een nadere inspectie te onderwerpen. Nieuwsgierig als we nou eenmaal zijn, kijken we vol verbazing en met open monden rond. De bobo’s en familieleden van de spelers baden bij Walt Disney werkelijk in luxe. Een hotelletje om 67 keer u tegen te zeggen… 
In ons eigen nederige onderkomen kruipen we lekker voor de buis: Mexico – Italië 1-1, Brazilië – Zweden 1-1. Romario scoort voor de Goddelijke Kanaries. Voor Nederland zou een tweede plaats in Groep F betekenen dat Zweden in Dallas de volgende tegenstander wordt.   
MORGEN DEEL 12: Verlenging van verblijf in Orlando