Thuis voor de buis: dag 17

WK-voorronde van A tot Z

Afbraakvoetbal: Verdedigen als beste manier om aan te vallen. Zakelijke manier van spelen bracht Nederland, Griekenland en last but not least Algerije toch maar mooi bij de laatste zestien. 

Brazuca: De officiële WK-speelbal liet in 48 groepswedstrijden 136 keer de netten bollen, een gemiddelde van 2,83 doelpunt per wedstrijd. 

Chiellini: Vermaard slager uit Turijn. Typisch gevalletje voor slachtofferhulp. Overleefde op wonderbaarlijke wijze de hel van Natal. 

Daley Blind: Leverde tegen Spanje het overtuigende bewijs hoe blinde ballen naar voren optimaal rendement opleveren. 

Eden Hazard: Hoop in bange tijden bij onze zuiderburen. Ondanks de volle buit in de poule was het anders nog geen duivels genoegen om de Belgen te zien voetballen. 

FIFA: Maakt gedurende een maand de dienst uit in Brazilië. Geschatte winst eindtoernooi voor wereldvoetbalbond bedraagt 2,6 miljard dollar. En evenals vier jaar geleden in Zuid-Afrika laten Blatter c.s. na afloop van het toernooi de behoeftige bevolking berooid achter. 

Gouden pik: Systeembeheerder Louis van Gaal programmeerde Oranje tot een onverslaanbare machine. 

Huntelaar: Moet zoals elke speler in zijn positie wachten op kansen. 

Italië: Beet zich de tanden stuk op Costa Rica en Uruguay. 

Jogo Bonito: Braziliaans sambavoetbal swingt (nog) niet 

Klose: Over gouden pikkies gesproken. Scoorde als invaller met eerste balcontact gelijkmaker voor Duitsland tegen Ghana. Is nu met 15 goals samen met de Braziliaan Ronaldo WK-topscorer aller tijden. 

Lijn: Op dit WK is het meer dan ooit erop of erover! Een treffer van Karim Benzema was in de wedstrijd Frankrijk – Honduras de eerste goal in de WK-historie die werd goedgekeurd op basis van doellijntechnologie. 

Messi: Na vier goals in drie groepswedstrijden nog slechts vier duels verwijderd van status als Messias. 

Neymar: Troetelkind van 200 miljoen Brazilianen. Grote man bij de Seleçao in de voorronde. Had in openingswedstrijd donkerrode kaart moeten krijgen voor elleboogstoot, maar heeft geluk dat hij niet uit Uruguay komt. 

Ochoa. Mexicaanse doelman. Lag Brazilië dwars. Wordt belangrijkste sta in de weg voor Oranje op doortocht naar kwartfinale. 

Portugal: Pepe had zijn hoofd er niet helemaal bij, Christiano Ronaldo schitterde alleen bij de kapper. 

Quintero: Middenvelder van FC Porto. Maakte voor zijn land de winnende goal tegen Ivoorkust. Haalt met Colombia nadrukkelijk z’n neus op voor iedereen. 

Robben: Snelheidsduivel uit het Groningse Bedum. Door niets en niemand af te stoppen. Raast regelrecht op de wereldtitel af wanneer hij zo doorgaat. 

Spuitbus: de slagroom op de taart voor elke WK-arbiter! 

Tandafdruk: FIFA geeft Luis Suárez vier maanden de tijd om voor gebitscontrole naar een psychiater te gaan. 

Uitgeschakeld: Kroatië, Kameroen, Spanje, Australië, Ivoorkust, Japan, Italië, Engeland, Ecuador, Honduras, Bosnië-Herzegovina, Iran, Portugal, Ghana,Rusland, Zuid-Korea. 

Verrassingen: Nederland – Spanje 5-1. Costa Rica. Verenigde Staten. Algerije. 

Warmte: Barre Braziliaanse winters leiden tot verhitte toestanden op menig voetbalveld. 

Xavi: Razendsnel uitgetikt met titelverdediger Spanje. 

Yuichi Nishimura: Veelbelovend Japans scheidsrechterstalent. Beste man bij gastland Brazilië in openingswedstrijd tegen Kroatië. 

Zwitserland: Vreemdelingenlegioen. Ouderwetse gatenkaas tegen de Fransen, desondanks met Zwitserse precisie verder naar achtste finales.

banner eac WK Speelschema

Reacties