Gastvrij Beekbergen en Lieren

Van alles te doen in Beekbergen en Lieren

avondmarkt.jpgVeluwse Avondmarkt.

Elke donderdagavond in de maanden juli en augustus.

Ruim 40 jaar Veluwse Avondmarkt – de gezelligste markt van De Veluwe!

De Veluwse Avondmarkt is een folkloristisch evenement dat gedurende zijn meer dan 40-jarig bestaan grote bekendheid heeft verworven in heel Nederland.

Elke donderdagavond in juli en augustus van 18.30 tot 21.15 uur worden diverse oude ambachten gedemonstreerd zoals wol spinnen, klompen maken, stoelen matten, bijenkorven vlechten, armelui’s kunst, wasdag, zeisharen en touwslaan. Ook kunt u diverse streekgerechten proeven. Daarnaast kunt u op het podium op de hoek van de Kerkallee en de Papenberg optredens meemaken van diverse gezelschappen.

Locatie Veluwse Avondmarkt: Kerkallee en Papenberg, rondom de Hervormde Kerk in Beekbergen
Parkeergelegenheid: Papenberg/Ruitersmolenweg

Stichting Veluwse Avondmarkten
Postbus 82
7360 AB Beekbergen
website: 
Veluwse Avondmarkt

logo-accuservice.jpg 

http://accuservice.nu

vsm.jpgStichting VSM
Veluwse Stoomtrein Maatschappij
Dorpstraat 140
7361 AZ Beekbergen
Tel. 055 506 1989
Website: www.stoomtrein.org

De VSM is, met haar 15 stoomloks, 6 dieselloks, veel personenrijtuigen en historische goederentrein het langste museum van Nederland

Alles is veranderd, maar de stoomtrein tussen Apeldoorn en Dieren is gebleven. Niet als een dagelijks vervoermiddel, maar wel als een bijzondere attractie. Tussen Apeldoorn en Dieren rijdt de VSM met een groot aantal stoomlocomotieven, Nederlands historische diesellocomotieven en rijtuigen door het schitterende landschap van de Veluwe en de IJsselvallei en beleeft u een dagje spoorvervoer uit het verleden.

De Veluwsche Stoomtrein Maatschappij, kortweg VSM, heeft zich ten doel gesteld een rijdend spoorwegmuseum in dienst te houden. Met veel zorg, geduld en kennis werken de VSM-ers aan de instandhouding en het onderhoud van de locomotieven, rijtuigen en goederenwagens.

zuuren 280x48 Uitslagen en Standen
http://www.vanzuuren.nl/

maryskruidentuin.jpgMarry’s Kruiden- en bloementuin
Engeland 25
7361 CS Beekbergen
Tel. 055-5061391
[email protected]
www.marrys.nl

Net buiten het dorp Beekbergen in het prachtige enkenlandschap kunt u een heerlijke dag beleven. Marry Foelkel ontvangt u graag om u wegwijs te maken in de boeiende wereld van bloemen en kruiden.

In de bloemen- en kruidentuin kunt u genieten van de natuur. De geur en smaak van de meer dan 200 aanwezige bloemen en kruiden zullen u verrassen. Marry leidt u graag rond in haar thematuinen en laat u proeven en genieten van de bloemen en kruiden.

Marrys Bloemen- en Kruidenhuis in Beekbergen voorziet tevens in een ruim assortiment kruiden- en voedingssupplementen en natuurcosmetica en vervaardigt uw exclusieve bruids- en grafwerk.

Openingstijden: maandag t/m donderdag 09.30 – 17.00 uur 
vrijdag en zaterdagochtend alleen op afspraak

Marrys Bloemen- en Kruidenhuis is op zaterdagmiddag, zon- en feestdagen gesloten. Vooral als u van ver buiten Beekbergen komt, raden wij u aan de agenda te checken en om even telefonisch contact op te nemen om zeker te weten dat er iemand aanwezig is.

Hoogeland.jpgModeltuinen Het Hoogeland
Van Limburg Stirumweg 13
7361 CE Beekbergen
tel. 055-2011130

Website: www.hoogeland.nl

Geschiedenis
Op woensdag 7 juni 2000 werden de modeltuinen van Het Hoogeland geopend. Het publiek kan in deze tuinen ongedwongen volop van de sfeer proeven en ideeën opdoen.
Binnen Het Hoogeland wordt zorg, begeleiding en opvang geboden aan mensen, die voor korte of 
langere tijd niet goed zelfstandig kunnen functioneren. Het Hoogeland in Beekbergen heeft niet alleen een woon- en verblijffunctie, maar biedt ook de mogelijkheid aan de bewoners om werkend bezig te zijn. Het werken in een natuurlijke omgeving levert een positieve bijdrage aan de reactivering en rehabilitatie van de bewoner. Dit was een belangrijke reden voor Het Hoogeland om de modeltuinen te ontwikkelen.

Naast een bezoek aan de tuinen kan men ook terecht in het tuincentrum waar allerlei groene en exclusieve decoratieve producten worden verkocht Een aantal producten is afkomstig van Het Hoogeland zelf, zoals eieren, planten en groente. In de kas worden door de bewoners diverse perk- en kuipplanten opgekweekt voor de verkoop Daarnaast zijn er demonstraties en workshops voor het publiek.
Elk jaar vieren we de Hooglandse Hoogtijdagen: de voorjaarsmarkt, de ambachtsmarkt, oogstmarkt en kerstmarkt. Tenslotte kan de bezoeker die van dit alles trek heeft gekregen gebruik maken van het restaurant.

ruitersmolen.jpgDe Ruitersmolen, watermolen en heemtuin
Tullekensmolenweg 47
7361 EP Beekbergen

Geopend gedurende het hele jaar
op dinsdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur
Inlichtingen: M. Zegers, tel. 055-5061785

Op de plek waar de Ruitersmolen zich bevindt, stichtte in 1606 Marten Orges een papiermolen. Hij had daarvoor een stuk grond in pacht gekregen van de geërfden van de Lierdermark Na de familie Orges-Schut zijn er vele papiermakers gevolgd op deze molen. In het jaar 1742 zijn er twee molens aan de beide zijden van de beek. Op de ene zit Willem Jansen Beekhuis op de andere Evert van Oorsprong In 1843 zet Derk Albert Boks zijn papiermolen om tot korenmolen met twee raderen. De molen tegen over de molen van Boks was van Van Gerrevink maar hij was geen eigenaar. Zijn molen werkte ook met twee raderen en behoorde toe aan Mevr Hackfort te Loenen. Tussen de twee molens was dus, 1856 een lange watergoot met vier raden het moet een geweldig gezicht zij geweest het rondwentelen van de raderen.
De papiermolen van Van Gerrevink brandde op 15 oktober 1864 om 13.00 uur af en werd niet meer herbouwd. De familie Boks heeft een belangrijke rol gespeeld op de Ruitersmolen en in het dorp Beekbergen. De familie Boks was 120 jaar eigenaar van de Ruitersmolen. Derk Boks was getrouwd met Aaltje Ruimerman. Hun oudste zoon was Evert Jan geboren in 1838. Hij werd een bekwaam kunstschilder Naar hem is de Evert Jan Boksweg genoemd in Beekbergen. Na enige jaren kwam de molen in het bezit van de heer P H. Kaars Sypenstijn.

oorlogsmuseum%20in%20Beekbergen.JPGUniek oorlogsmuseum in Beekbergen

Collectie ’40-’45
Dorpstraat 15
7361 AP Beekbergen
Tel.: 055-5062343

 

zie: www.collectie4045.nl

 

De collectie is op veel punten afwijkend van andere oorlogsmusea. Er is geen uitgebreide collectie wapens en uniformen te zien. Maar wel zijn er veel persoonlijke kleine bezittingen zoals brieven, boeken, foto’s, documenten en persoonlijke bezittingen. Opvallend zijn de vele voorwerpen uit de regio, de Veluwe. Juist het unieke verhaal achter deze voorwerpen, dat is het waar het in het museum om draait. Het museum kent de verhalen van alles wat er te zien is en dit verhaal vertellen zij u graag.

In de 13 jaar dat Collectie ’40-’45 nu bestaat is het museum uit gegroeid van een “algemene verzameling” naar een lokaal historisch museum. Meer en meer wordt er de nadruk gelegd op wat er zich hier toen afspeelde en hierdoor hoopt het museum dat de bezoeker een beeld krijgt van de omgeving waar hij / zij zich nu bevindt. 

De ruimte van het museum is helaas te beperkt om alles te kunnen tonen wat er zich in de collectie bevindt en hierdoor worden er ieder jaar nieuwe thema’s getoond. Zo blijft het museum zeker voor de bezoeker de moeite waard om weer eens terug te komen. Voor seizoen 2013 werd zelfs de complete inrichting drastisch veranderd om de ruimte zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten. Ook wordt er voor het eerst meer gebruik gemaakt van audio visuele ondersteuning.

boerderij.jpgDe Boerderij Beekbergen
Tullekensmolenweg 22
7361 EN Beekbergen
telefoon: 055-5062239

website: www.boerderijbeekbergen.nl

De Boerderij is dé plek in Beekbergen om uit te gaan en elkaar te ontmoeten. Een gezellige bar, een groot poppodium en een buitenterrein maken samen een prima locatie voor de organisatie van kleine en grote en evenementen. Met een beheerder en een flinke groep vrijwilligers organiseert De Boerderij hele diverse activiteiten voor jong en oud en is zo al meer dan 40 jaar een begrip in de regio

nhkerk.jpgNed. Herv. Kerk Beekbergen
Dorpstraat 33
7361 AR Beekbergen
telefoon: 055-5061881
oud-koster NH-kerk, geeft zomers rondleidingen
architectonica-mini.jpgBron:  Webdesign Beekbergen

Reacties