Omweg via New York City dreigt naar Los Angeles 

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (12)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 12: zweten in de Citrus Bowl.
Woensdag 29 juni 1994: Slecht spelen. Eerste in de groep worden. In Orlando blijven. Het overkomt het Nederlands elftal tegen Marokko. Nederland is geen schim van de ploeg die vier dagen eerder nog zoveel pech had tegen de Belgen, een onthutsend zwak Oranje wint ditmaal echter wel: 2-1. Het is zweten geblazen op de tribunes van de Citrus Bowl. Niet eens zozeer vanwege de hitte, want daar zijn we onderhand wel aan gewend, maar meer vanwege de lange tijd aanwezige dreiging dat Nederland als derde zal eindigen in Groep F. Na de rust ziet het daar zeker twintig minuten naar uit. Marokko maakt gelijk en in Washington DC staat België verrassend achter tegen de Saoedi’s. Een en ander zou betekenen dat Oranje in het ‘verkeerde’ speelschema terechtkomt en we ons hele reisschema moeten omgooien. Met een kwartfinale in Chicago (tegen Duitsland!) en een halve finale in New York City. We zijn nota bene al in het bezit van kaarten voor de halve finale in Los Angeles en hebben ter plaatse ook al een hotel geboekt voor de laatste WK-week. ‘The Big Apple’ ligt derhalve ietsjes uit de richting, meer dan 4.000 kilometer om precies te zijn…
Tot ieders opluchting blijft die omweg ons bespaard. We mogen invaller Bryan Roy wel dankbaar zijn dat hij Nederland in de 78e minuut aan de overwinning helpt. De onverwachte nederlaag van die domme Belgen tegen Saoedi-Arabië betekent zelfs dat ons verblijf in Orlando met vier dagen wordt verlengd. In plaats van zondag in Dallas tegen Zweden speelt het Nederlands elftal maandag in de Citrus Bowl tegen Ierland. Bij winst wacht daarna in de kwartfinale Dallas waarschijnlijk Brazilië (of Team USA). Dat beloven twee fantastische voetbalfeesten te worden. 
Nu alleen nog kaarten bemachtigen. Maar aangezien de meeste Nederlanders hun vakantie erop hebben zitten en weer naar huis gaan, verwachten we dat de KNVB ons nu wél van de benodigde tickets kan voorzien.  
banner eac WK Speelschema
MORGEN DEEL 13: Maradona betrapt op dopinggebruik