Thuis voor de buis: dag 18

Een mooi stel 

Het blijft een wonderlijk fenomeen. Wat drie overwinningen van Oranje bewerkstelligen, dat krijgt een politicus in zijn levensdagen niet voor elkaar. Het leidt tot een ongekende eensgezindheid onder het morrende volk. Alle neuzen staan plotseling één kant op. Alle papegaaien die normaal gesproken alleen maar tegen het voetbal aanschoppen, staan nu ergens vrolijk op een plein mee te hossen. Voor volk, vaderland en Van Gaal! De gekte kent geen grenzen. Kijk maar over onze zuidgrens. Daar neemt het misschien zelfs wel extremere vormen aan dan bij ons boven de Moerdijk. De Rode Duivels maken een verscheurd land één. 
Vlamingen en Walen staan als één Belgisch blok achter hun voetbalhelden. Hun gebruikelijke afgunst jegens ‘den Ollander’ laten ze gewoon varen. Het is bijna ongezond. De Belgische overmoed neemt zowat Nederlandse vormen aan. Ze beginnen steeds meer op ons te lijken. Ze werpen de gebruikelijke schroom laconiek van zich af, ze hoeven nu alleen nog maar eventjes de cup op te halen in Rio de Janeiro…
Nou zullen die Politici in Nederland wel hopen dat de succesreeks van Louis en zijn jongens voorlopig aanhoudt. Die Oranjezeges leiden prima de aandacht af van het afbraakvoetbal van het kabinet. Ze verdringen de werkelijke problemen in dit land voor de duur van het toernooi naar de achtergrond. Geen haan die tijdens het WK kraait naar alle misstanden die zich in alle moestuintjes in den lande afspelen.
Stel dat het Nederlands elftal onverhoopt de finale haalt, dan kunnen we er vergif op innemen dat premier Rutte op kosten van de belastingbetaler in het vliegtuig naar Brazilië stapt. Die zit dan uiteraard op het ereterras van het Maracanã. Met de neus vooraan. Te pronken als een pauw. Eer opstrijken voor iets waar hij part noch deel aan heeft gehad. En na 13 juli meteen een hele rits nieuwe bezuinigingen afkondigen. Zo’n alles behalve goedkope reis naar Zuid-Amerika en de overnachtingen in een veel te duur hotel moeten uiteraard wel terugverdiend worden. Dat geld moet natuurlijk wel ergens vandaan komen.  Uit eigen zal zak hij het niet betalen, daar hoeft niemand op te rekenen.
Maar voorlopig staat Mark in de schaduw van Louis. Dankzij Van Gaal spreekt Nederland een woordje mee. Met een stille coup heeft Louis van Gaal de macht overgenomen. Alles wat de bondscoach doet wordt plotseling in superlatieven gehuld. Alles wat hij zegt, wordt voor zoete koek geslikt. Ja, ja, wie wint heeft vrienden. Hij heeft er naar verluidt niet alleen eentje, Van Gaal blijkt ineens ook een gouden pik te zijn. Louis’ totale mensprincipe gaat de hele wereld over. Na drie gewonnen wedstrijden geniet Louis van Gaal onschendbaarheid. De bondscoach kan niets verkeerds meer doen.
Wie anders denkt en Oranjes reactievoetbal of de persoon Van Gaal niet apprecieert, krijgt ook allerlei reacties over zich heen, en vaak niet de meest vriendelijke. O wee wie kritiek uitoefent op onze helden in Brazilië. Nee, dat kan niet. Er worden gemeenschappelijke vijanden gecreëerd. Analytici veranderen in staatsvijanden! Enkel omdat zij het in een voetbalpraatprogramma aandurven het zonderlinge gedrag van Oranjes systeembeheerder aan de kaak te stellen.
Te zot voor woorden. Dolkomisch. Je ligt echt in een deuk hoe verongelijkte Louis-fans plotseling afgeven op Johan Derksen of René van der Gijp. Je zou bijna denken dat zij in VI Oranje persoonlijk door de mangel gehaald zijn. Ik begrijp niet waar die mensen zich zo druk om maken. Als ik me stoor aan bepaalde uitspraken of lieden in een tv-programma, dan zap ik naar een andere zender. Of beter nog, ik zet de tv uit. So what, of Derksen en Gijp het vaak een beetje te ver doordrijven? Hebben ze geen gelijk dan? Niemand trekt Van Gaals vakmanschap in twijfel. In tactisch opzicht levert Van Gaal met Oranje wereldprestaties, daar is iedereen het volmondig over eens. Alleen zijn de uitvoeringen niet bepaald een lust voor het oog. Dat mag toch gezegd worden? We leven toch zeker niet in Noord-Korea! 
Het doel heiligt de middelen bij dit Oranje. Nou en? Wanneer Robin van Persie over twee weken in een kolkend Maracanã met de cup in de handen staat, heeft iedereen het gelijk aan zijn zijde. Dan mag iedereen eensgezind en tevreden vaststellen: het is een mooi stel hoor, Van Gaal en zijn vrienden van de pers…
d18f3g3hatih00l3b09f6g2m8-w300-h250-f-be
Alhoewel het natuurlijk ook maar zo kan zijn dat het vanavond na een slijtageslag in Fortaleza tegen Mexico einde oefening is. Zwaai dan maar dag met het handje naar alle eensgezindheid. Dan zijn we vanaf morgen weer overgeleverd aan het afbraakvoetbal van het kabinet Rutte.
Rob Kruitbosch