Thuis voor de buis: dag 19

Onderbroekenlol

Thuis voor de buis: dag 19
Onderbroekenlol
Als voetballer gaat elke vergelijking tussen de twee mank, de één mag de veters van de ander nog niet strikken. In hun rol van WK-held liggen er wel degelijk overeenkomsten tussen Lothar Matthäus en Neymar da Silva Santos Júnior. Ik zal het uitleggen. Neymar is in zekere zin een beetje de Matthäus van 2014. Of misschien beter gezegd: hij kan het worden. Der Lothar was 24 jaar geleden de grote gangmaker van het Duitse elftal dat in Italië voor de derde keer de wereldtitel veroverde. Met zijn nimmer aflatende ijver nam de dynamische middenvelder, wiens bloed menigeen in Nederland wel kon drinken, zijn Mannschaft op sleeptouw naar het goud.  
Het is vergelijkbaar met wat het troetelkind van de Braziliaanse natie nu doet. Bij de Brazilianen draait alles om Neymar. Nu Oscar vooralsnog niet in aanmerking komt voor een Oscar, is Neymar de enige die Scolari’s kanaries nog iets goddelijks geeft. Hij is de enige die het blinde gehol van de Seleçao besprenkelt met een vleugje creativiteit, de enige die in staat lijkt om tussen tien dravers af en toe iets geniaals te bedenken. Met zijn treffers tegen Kroatië (2) en Kameroen (2) loodste de drager van het shirt met het legendarische nummer 10 de Brazilianen hoogstpersoonlijk door de voorronde. En ook toen het er in de bloedstollende achtste finale tegen Chili echt op aan kwam hield de jonge held in de zenuwslopende penaltyreeks het zorgvuldig gecoiffeerde en geblondeerde hoofd koel. Hij kon aan het einde van de verlenging bijna niet meer op zijn benen staan van uitputting, toch nam hij zijn verantwoordelijkheid. Grote klasse! 
Helemaal wanneer je bedenkt dat een heel volk verwacht dat Neymar Brazilië op 13 juli voor de zesde keer wereldkampioen maakt. Met minder neemt niemand in het grootste land van Zuid-Amerika genoegen. Ik denk niet dat iemand op deze wereld zich kan verplaatsen in wat Neymar momenteel moet doorstaan. De immense druk die hij moet voelen moet onvoorstelbaar zijn. De hoop van meer dan 200 miljoen Brazilianen rust op de tengere schouders van die 22-jarige voetballer uit Mogi das Cruzes, een stad van 375.000 inwoners in de regio Sao Paulo. Ga er maar aan staan. 
De Mannschaft van Jogi Löw weet de kritische blik op zich gericht van 81 miljoen veeleisende Duitsers. Elke beweging van Lionel Messi wordt nauwgezet gevolgd door 43 miljoen gepassioneerde Argentijnen. Met Arjen Robben lopen 16 miljoen kritiekloze Nederlanders mee in de polonaise. Maar 200 miljoen naar WK-winst smachtende Brazilianen? Dat is toch van een iets andere orde. 
Het verhaal gaat dat de ongekroonde koning van Brazilië geen zenuwen kent. Voor elke gewone aardse sterveling is dat moeilijk te bevatten. Wie niet bezwijkt onder zo’n enorme last, moet wel erg sterk in zijn gekleurde Nikes staan. Die moet wel van heel goeden huize komen, haast over buitenaardse krachten beschikken. Niet iedereen blijkt dermate ontspannen. Zie Luis Suárez. 
Juist iemand als Neymar moet goed uitkijken dat hij niet flipt of dat het hem te veel wordt. Nou ben ik geen psycholoog of gedragsdeskundige, maar ik kan me goed voorstellen dat de emoties zich meester van hem maken bij het spelen van het Braziliaanse volkslied, zoals voorafgaand aan het duel met Mexico gebeurde. Wie kan het Neymar kwalijk nemen dat het hem eventjes te veel werd, dat de adrenaline tot boven het kookpunt steeg? 
In de immense druk ligt ook ongetwijfeld een verklaring opgesloten voor Neymars misdragingen in het veld. Zelfs in z´n beste tijd had Lothar Matthäus het Braziliaanse wonderkind op dat vlak waarschijnlijk moeilijk overtroffen. En Lothar kon er toch wel wat van. Neymars vele tuimelpartijen, het theater, alle misbaar, het is meer dan een kwestie van temparement. Het hoort bij Neymar, het toont zijn minder fraaie kanten. 
Voor de schandalige klap op het strottenhoofd van Luka Modric had hij donkerrood verdiend. Maar Neymar kwam er mee weg. Hij kreeg op basis van tv-beelden geen schorsing. De FIFA kijkt natuurlijk wel uit om het toernooi van z’n  beoogde ster te beroven. In eigen land worden zijn nare trekjes met de mantel der liefde bedekt, zolang het over dertien dagen resulteert in de zesde wereldtitel. Buiten zijn vaderland maken het hem niet overal even bemind. 
In populariteitspolls zal Neymar hooguit bij het vrouwelijke geslacht hoog scoren, vanwege z’n looks. Als stijlicoon steekt hij Christiano Ronaldo onderhand moeiteloos naar de kroon. Dat overdreven gedoe met die boxershorts geeft ook weer te denken. Door dit soort acties zal het leedvermaak bij een uitschakeling van Neymar c.s. tegen smaakmaker Colombia niet van de lucht zijn. Een betere vorm van onderbroekenlol is nauwelijks denkbaar…
Rob Kruitbosch
banner_speelschema
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen