Thuis voor de buis: dag 21

Verstoppertje spelen

Globo zorgde eind vorige week voor een spectaculair hoogtepunt van het WK. De Braziliaanse tv-zender huurde in de aanloop naar de achtste finale Brazilië – Chili een helikopter om vanuit de lucht de geheime training van de Chilenen te volgen. Niets is de Braziliaanse media te dol om aan nieuws te komen. Zelfs voor spionagevluchten deinzen de doorgewinterde paparazzi niet terug. 
Het is een gevolg van de waanzin die het hedendaagse topvoetbal omgeeft. Het hele circus slaat volkomen door. Op gekke acties volgen nóg gekkere reacties. Verstoppertje spelen hoort daarbij. Elke zichzelf respecterende ploeg zondert zich tegenwoordig af. De besloten trainingen zijn aan de orde van de dag. Ze zijn helemaal in de mode. Steeds meer oefensessies spelen zich af buiten het oog van publiek en camera’s. Trainers willen in alle rust, onbespied door de boze buitenwereld, naar de eerstvolgende wedstrijd toewerken. Geloof het of niet, maar zelfs tegen laagvliegers als Andorra, de nummer 200 van de FIFA World Ranking, laat men niets aan het toeval over. Je weet tenslotte maar nooit… 
Vorig jaar september was ik in Andorra la Vella zelf getuige van hoe de poort van het plaatselijke sportpark bij de laatste training voor Oranjes beslissende WK-kwalificatiewedstrijd op slot ging. Tegen Andorra, nou vraag ik je! Erg geheim bleef de generale repetitie voor die lastige uitbeurt in de Pyreneeën trouwens niet. Een boven op een heuvel gelegen, aan het Estadi Comunal grenzende camping bood iedere willekeurige passant een uitstekend uitzicht op het veld. Zo bleef weinig verborgen van de exercities waaraan Van Gaal zijn troepen onderwierp. Ook vanaf een pad dat onder de kampeerplaats langsliep, waren alle troepenbewegingen probleemloos te volgen. Door de gaten in het groene plastic van het afscheidingshek hoefden nieuwsgierigen niets te missen van de training.
Trainers nemen desondanks het zekere voor het onzekere. De trainingen blijven met opperste geheimzinnigheid omgeven. Veldheren als Van Gaal schermen hun manschappen steeds meer af voor externe gevaren. Alsof de kans bestaat dat er anders staatsgeheimen uitlekken. Mocht de Engelse keuzeheer Roy Hodgson na de vroegtijdige WK-uitschakeling alsnog besluiten er de brui aan te geven, zou de FA dan misschien niet eens moeten overwegen om James Bond aan te stellen als opvolger? Het is even ridicuul als die voetballers die voortdurend hun hand voor de mond houden wanneer ze van gedachten wisselen met een ploegmakker. Zodat liplezers niet kunnen ontcijferen wat de heren elkaar toefluisteren. De paranoia ten top. Ze weten van gekheid niet meer wat ze moeten verzinnen op de dode spelmomenten waarin ze niet in zichzelf verzonken zijn onder joekels van koptelefoons.  
Iedereen doet er aan mee. Zoals Van Gaal voor de wedstrijd tegen Australië door gegoochel met de befaamde hesjes de indruk wilde wekken dat Ron Vlaar niet aan de aftrap zou verschijnen. Psychologische oorlogsvoering uit het jaar nul. Maar wie wilde de bondscoach er nou mee op een dwaalspoor brengen, vraag ik me dan in al mijn onbenulligheid af. Zijn vrienden van de pers? De vijand? Wie ligt er nou in hemelsnaam wakker van wanneer Ron Vlaar niet meedoet? Hoe verzin je het! In dít Oranje is iedereen vervangbaar, met uitzondering van Arjen Robben. Pas bij absentie van Robben heeft het vaderland een probleem, dan wordt het echt lijden in last.
De dagen voorafgaand aan de kwartfinale tegen Costa Rica zal Oranje ongetwijfeld opnieuw trainingen achter gesloten deuren afwerken. Er staat immers een plaats in de halve finale op het spel. Meer dan ooit is waakzaamheid geboden en staat de landseer op het spel. Bryan Ruiz en zijn compañeros hebben Italië, Engeland en Griekenland al uit het toernooi geknikkerd. Je mag dus gevoeglijk aannemen dat van onderschatting geen sprake zal zijn. De Costaricanen verdienen groot respect voor hun prestaties, je moet ze nou ook weer niet groter maken dan dat ze zijn. 
Heeft het Nederlands elftal dit WK al niet genoeg afgewacht? Voor Costa Rica hoeft Nederland zich toch zeker niet te verstoppen! Voor de kwartfinale zaterdag kan Van Gaal maar één tactiek toepassen: erop en erover! 
Rob Kruitbosch

Reacties