Tickets voor duel tegen Ierland? No problem

20 jaar geleden: WK voetbal USA 1994 (15)

Dollars. Het Witte Huis. Zwarthandel. Coca-Cola. O.J. Simpson. Zon. Goedkope benzine. Disney. Maradona. McDonald´s. Nog meer zon. Major League Baseball. Romario. En o ja, in de vaak verzengende hitte werd ook gevoetbald… In 1994 fungeerden de VS als host van de 15e World Cup. The ‘Greatest show on earth’, noemden de Amerikanen het zelf in al hun bescheidenheid. Rob Kruitbosch volgde de bal een maand lang in alle staten… Twintig jaar na dato. Een persoonlijke terugblik op een opmerkelijk en bizar WK voetbal. Vandaag deel 15: 700 dollar voor finalekaarten.
Zaterdag 2 juli 1994: Al rond koffietijd hebben we ons verzekerd van de felbegeerde tickets voor Nederland – Ierland. KNVB heeft stapels kaarten in de aanbieding. Aantal Nederlanders dat ze daar op deze bewolkte ochtend van af wil helpen, valt te overzien. Bij de kassa’s van de Citrus Bowl staat hooguit een mannetje of dertig. Het is een kwestie van komen, afrekenen en weer wegwezen. We verzekeren ons van toegangsbewijzen voor hetzelfde vak als tegen Marokko. Veertig dollar per stuk. Evenals reisgenoot René sla ik twee kaarten extra in. Kunnen we nog iets van onze onkosten terugverdienen…
Van Ierse kant is de vraag naar tickets aanzienlijk groter. Om half elf staat bij een pub in Church Street al een lange rij wachtenden. Twee uur later gaat daar de verkoop van start van de slechts drieduizend kaarten die de Ierse FA ter beschikking heeft. Ierse supporters krijgen slechts één kaart per persoon. Op vertoon van paspoort. Verkoop door KNVB verloopt wat dat betreft een stuk soepeler. Bij de Citrus Bowl is ons evenmin om legitimatie gevraagd. Complimenten voor hoe de KNVB dit afhandelt. Dat mag best eens gezegd worden.
In een supermarkt bij ons hotel raken we aan de praat met een Braziliaan met een hele stapel kaarten voor maandag. Kostprijs 125 dollar! Naar eigen zeggen heeft hij er zelf 275 dollar voor neergeteld. Hij verwacht bloedserieus de kaarten met winst verder te verkopen. De oude baas beweert dat finalekaarten al 700 dollar opbrengen. Goedkoopste categorie! Om de centen zit hij duidelijk niet verlegen, getuige de twee bloedmooie stoeipoezen in zijn gezelschap…
De Belgen mogen naar huis. Duitsland blijft onze vrienden in Chicago met 3-2 de baas. De Zwitserse scheidsrechter Röthlisberger verzuimt de bal op de stip te leggen wanneer Joske Weber in het strafschopgebied van zijn sokken wordt gelopen. In de tweede wedstrijd van de dag wint Spanje eenvoudig met 3-0 van Zwitserland. Van die partij krijg ik weinig mee, omdat de leden langzaam maar zeker over de ogen heenzakken. Pas tegen half acht, als de wedstrijd al een half uur is afgelopen, word ik weer wakker. In Colombia is Andres Escobar afgelopen nacht doodgeschoten. Als ‘dank’ voor zijn eigen doelpunt tegen de VS, wat de uitschakeling van de Colombianen inleidde, krijgt de onfortuinlijke verdediger twaalf kogels in zijn lijf gepompt. Diep tragisch. 
MORGEN DEEL 16: Ierse invasie Orlando komt op gang. 

Reacties