Nederlandse kust zucht onder de hitte

Den Helder meet record van 36,5 graden

Kuststrook zucht ergst onder hitte
Aan de Nederlandse kust zijn de temperaturen zaterdagmiddag opgelopen tot ver boven de 30 graden. Hoek van Holland spande daarbij met 36,5 graden de kroon, meldt weeronline.nl. Ook op plekken die normaal gesproken wat koeler zijn, werd de tropische kaap gepasseerd. Zo was het op Terschelling 31,2 graden.
Tegelijkertijd waarschuwen de meteorologen wel voor een toenemende kans op buien, mogelijk met onweer, vanuit het zuidwesten. Zaterdagavond en -nacht worden de buien feller en gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Lokaal kan veel neerslag vallen.
De middagtemperatuur in Hoek van Holland is een record. Nooit eerder werd daar zo’n hoge temperatuur gemeten. Het vorige record werd op de dag af acht jaar geleden gevestigd. Op 19 juli 2006 werd het 36,2 graden. Het meetstation in de Rotterdamse kustplaats is sinds 1971 in gebruik.
Hoewel Hoek van Holland de kroon spande, liep het kwik aan de Noord-Hollandse stranden ook op tot 35,0 graden. Dat het juist aan de kust zo warm is komt doordat de wind uit het zuidoosten komt. Daardoor wordt de wind niet afgekoeld door het koelere zeewater. Bovendien houdt het zand de warmte goed vast.
Het enige meetstation waar de temperatuur de 30 graden niet bereikte was in Zeeland. In Vlissingen bleef de thermometer steken op 28,4 graden. Zaterdag gaat na vrijdag de boeken in als de tweede tropische dag van 2014. Daarvan wordt gesproken als het in De Bilt warmer wordt dan 30 graden.
Zondag overheersen bewolking en buien, mogelijk met onweer. Het wordt niet meer zo warm als zaterdag, maar met temperaturen tussen de 24 en 29 graden voelt het wel erg broeierig aan. Ook maandag kunnen er nog regen- en onweersbuien zijn, waarna het rustige en warme zomerweer terugkeert.
We beleven de (voorlopig) warmste dag van het jaar. Vandaag wordt het zelfs op de Waddeneilanden tropisch en kan het in het zuidoosten lokaal 35 graden worden. Eind van de dag neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe, maar de hevigste zullen later vanavond en vannacht voorkomen. Daarbij is kans op hagel en windstoten meldt apeldoorn nieuws weer.
Vandaag is een snik hete zomerdag. De temperatuur ligt rond 33 graden, maar weet in het zuidoosten op te lopen naar 35 graden. Zelfs op de Wadden wordt het met 30 graden tropisch warm en deze waarden worden echt niet elke zomer bereikt.
De zon laat zich goed zien, maar later op de dag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten wat toe en zal de zon soms waterig schijnen. De wind waait matig uit het zuidoosten en voert warme lucht aan, waardoor het zelfs op de stranden zeer warm wordt.
Tegen de avond neemt de kans op (onweers)buien vanuit het zuidwesten toe. Gedurende de avond en nacht zullen de buien feller worden en gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten. Lokaal kan veel neerslag vallen.
Zondag speelt de zon een groot deel van de dag de tweede viool en overheersen bewolking en (onweers)buien. Bij buien is kans op hagel en windstoten. Hoewel bewolking en buien ervoor zorgen dat het niet meer tropisch warm wordt, zal het met 24 graden in het westen tot 29 in het oosten erg broeierig aanvoelen.
Maandag is er ook nog kans op een aantal regen- en onweersbuien. Met 22 tot 27 graden wordt het nog iets minder warm.
De dagen daarna is het rustig en warm zomerweer met maxima rond 27 graden. Daarbij schijnt de zon geregeld en is slechts een kleine kans op een onweersbui.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties