1e dag van nationale rouw sinds 1962

De dag van nationale rouw woensdag ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne is de eerste sinds 1962, toen prinses Wilhelmina overleed. 8 december van dat jaar was een dag van rouw tijdens de bijzetting van de voormalig vorstin in het graf in Delft.

Dat voor het eerst in 52 jaar weer nationaal wordt stilgestaan bij collectief leed zegt veel over de omvang van het drama, zegt een woordvoerder van het crisisteam van het ministerie van Veiligheid en Justitie. “Het is voor het eerst in de recente geschiedenis dat zoiets gebeurt.”
Op alle overheidsgebouwen wordt de vlag halfstok gehangen. Vijf minuten voor de landing van de vliegtuigen met lichamen in Eindhoven worden de klokken geluid. Na de landing volgt een trompetsignaal, gevolgd door een minuut stilte.
Deelname aan de nationale dag van rouw is niet verplicht. Winkels mogen gewoon geopend zijn en in het land kan door organisatoren van herdenkingen zelf worden bekeken hoe wordt omgegaan met de rouw.
Vervoer Connexxion stopt bij minuut stilte

Alle treinen, bussen en taxi’s van Connexxion staan woensdag omstreeks 16.00 uur tijdens de minuut stilte in het kader van de dag van nationale rouw stil. Het vervoerbedrijf zegt zich genoodzaakt te voelen tot de maatregel om op een passende manier ruimte te geven aan de nagedachtenis van de slachtoffers van vlucht MH17 in Oekraïne.
Tijdens de dag van nationale rouw hangen de vlaggen op overheidsgebouwen halfstok. Winkels zijn wel gewoon open.
De eerste lichamen van slachtoffers komen woensdag aan in Eindhoven. Direct na de aankomst, naar verwachting om 16.00 uur, wordt een minuut stilte gehouden.
Ceremonie in Charkov voor vertrek vliegtuigen
Een Nederlands en een Australisch vliegtuig vertrekken morgen om 11.00 uur lokale tijd (10.00 uur in Nederland) uit Charkov. Dat schrijft de politie op Twitter. Voor het vertrek van de toestellen naar Eindhoven heeft er op de luchthaven van Charkov een ceremonie plaats.

Reacties