Aangepaste berichtgeving Apeldoorn Nieuws op deze dag van nationale rouw

Apeldoorn – In verband met de dag van nationale rouw, heeft Apeldoorn Nieuws de berichtgeving voor vandaag aangepast.

Sinds donderdag is Nederland diep geraakt door het neerschieten van vlucht MH17 in het luchtruim van Oekraïne. En ontstond er steeds meer behoefte aan een nationale uiting van verdriet over de overledenen, en respect voor de nabestaanden.
Onze berichtgeving is vandaag op de dag van nationale rouw sterk versoberd.
Alle landelijke en regionale publieke omroepen passen hun programmering aan. De landelijke televisiezenders zullen geen amusement laten zien.
De snelwegen A2 en A27 zijn vanmiddag deels dicht als de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne van Eindhoven naar Hilversum worden gebracht. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt.
In Gelderland gaat het om de A2 tussen Kerkdriel en Culemborg. De politie maakt een paar kilometer voor en na de colonne de weg vrij.
De vliegtuigen met de slachtoffers landen waarschijnlijk rond 16.00 uur in Eindhoven. Daarna is er een ceremonie met een minuut stilte. Aan het einde van de middag verlaat de colonne het vliegveld richting de Korporaal van Oudheusden kazerne in Hilversum.
Rijkswaterstaat roept weggebruikers op niet stil te gaan staan langs de route.
Pretparken leggen attracties stil
De attractieparken in Nederland houden woensdag rekening met de nationale dag van rouw. De parken zijn gewoon open, maar shows en attracties worden rond 16.00 uur stilgelegd, laten ze woensdag weten.
In onder meer Walibi Holland, de Efteling en Toverland worden de wachtrijen gesloten en staan alle attracties stil. Ook horecapunten, shows en ander entertainment lassen op dat moment een pauze in.
In Toverland worden de bezoekers in meerdere talen bewust gemaakt van de minuut stilte die daarna volgt. Ook is een vuurwerkshow afgelast in het Limburgse attractiepark.
Molens in rouwstand voor slachtoffers vliegramp
De meeste molens in Nederland staan woensdag in de rouwstand vanwege de nationale dag van rouw. Aan het advies van de vereniging De Hollandsche Molen en het Gilde van Vrijwillige Molenaars wordt vermoedelijk massaal gehoor gegeven.
De rouwstand houdt in het grootste deel van Nederland in dat de onderste wiek voorbij het laagste punt wordt gezet. De molenaars willen zo hun medeleven betuigen aan de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne. Nederland telt ruim duizend molens.
‘Herdenk slachtoffers op parkeerplaats’
Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers niet op de vluchtstrook te gaan staan tijdens de minuut stilte. Automobilisten die de slachtoffers van MH17 willen herdenken, kunnen beter een parkeerplaats zoeken.
Op de elektronische borden boven snelwegen in het hele land hangt de boodschap ‘Veilig herdenken? Zoek een parkeerplaats, niet op de vluchtstrook!’. Dit meldt Telegraaf.nl.