Brandschade bij Attero (VAR) Wilp ‘loopt in tonnen’

WILP –  De schade die is ontstaan door de brand bij afvalverwerker VAR in Wilp loopt in de tonnen. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf.

De brand ontstond afgelopen zaterdag rond 16.00 uur en verwoestte een groot deel van een verwerkingshal. Er wordt nog gekeken of de hal moet worden afgebroken. Een deel van het afval dat nu niet verwerkt kan worden, gaat naar andere bedrijven.
Bij de brand kwam veel rook vrij. Na metingen bleek dat er geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. De rook hing enige tijd later boven de A1, maar het was niet nodig om de weg af te sluiten.

Beelden met drone door Omroep Gelderland brand bij VAR

Beelden 112
In Wilp woedt op dit moment een zeer grote brand bij de vuilverbranding. De rookwolk is vanuit de hele omgeving te zien. De hulpdiensten zijn met meerdere blusvoertuigen ter plaatse. De sorteerhal van VAR zou volledig in brand staan. De rook trekt over de snelweg A1.  Volgens de verkeersinformatiedienst (VID) heeft dit echter geen gevolgen voor het verkeer op de snelweg, omdat de rookpluim hoog genoeg zit.  
Momenteel zijn er metingen aan de gang i.v.m. gevaarlijke stoffen  De brandweer heeft vier bluswagens en twee waterwagens ingezet. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.
De brandweer heeft preventief een ambulance naar Wilp-Achterhoek gestuurd vanwege de grote hitte voor de brandweerlieden.

18.00 De brandweer adviseert mensen binnen te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. De uitslag van de metingen van de rook wordt over een half uur verwacht. Dan is pas duidelijk of er giftige stoffen zijn vrijgekomen. 
18:45 De brandweer meldt dat er geen giftige stoffen zijn vrijgekomen. Er vindt voor alle zekerheid nog een 2e meting plaats. Die uitslag volgt om 19.30 uur.  18.46 Automobilisten op de A1 moeten ook hun ramen dichthouden en de ventilatie uit laten.
19:56 De brand nog niet onder controle. De brandweer komt rond acht uur samen om een nieuwe blustactiek door te spreken
20:00 Bij de tweede meting zijn geen bijzondere gevaarlijke stoffen gevonden. Dat betekent dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is onderweg naar de plek van de brand om bij de bron nog specifiekere metingen te verrichten. Om beter bij de brand te kunnen zet de brandweer kranen in, die een deel van het gebouw slopen.  Laatste Video Nieuws Klik Hier 
21:19 Om 21.45 uur komt de brandweer opnieuw bij elkaar om de situatie te bespreken en te kijken of de brand afgeschaald kan worden. De brand is nog niet onder controle maar wel sterk in omvang afgenomen
22:38 De brand is onder controle. Het nablussen is begonnen en ook de rook neemt af. Het RIVM verricht nog wel enkele metingen.
Live verslag via Omroep Gelderland klik hier


Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties