Apeldoorn  de dupe van het nieuwe beleid van KPN bij de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken

Apeldoorn is als eerste grote gemeente de dupe van het nieuwe beleid van KPN bij de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. KPN verglaast Apeldoorn niet en zet nu volledig in op VDSL.

Na een consultatie onder de bewoners van de Apeldoornse wijken Welgelegen, Zevenhuizen en Osseveld-West bleekt dat meer dan dertig procent van de aan te sluiten huishoudens een abonnement bij één van de glasvezelserviceproviders wilde afnemen. Na het behalen van deze minimale afnamegraad werd door glasvezelexploitant Reggefiber een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente Apeldoorn ondertekend. Deze overeenkomst blijkt nu opgezegd te zijn. De uitrol van glasvezel wordt hierdoor in Apeldoorn gestaakt.
VDSL
KPN – die een meerderheidsbelang in Reggefiber heeft – kiest ervoor om het koperdraadnetwerk in Apeldoorn technisch op te waarderen. KPN denkt met de nieuwste technieken via VDSL tot 100Mbps internetsnelheid te kunnen aanbieden. Het gaat hierbij wel op een snelheid die in het meest gunstige geval behaald kan worden. Het gaat hierbij alleen om de downloadsnelheid. De uploadsnelheid ligt in de meeste gevallen een factor tien lager. Het grootste voordeel van glasvezel is dat de verbinding niet gedeeld hoeft te worden. Hierdoor kunnen altijd hogere internetsnelheden – bij de modernste glasvezelnetwerken zelfs tot 1000Mbps – behaald worden. Ook is de download- en uploadsnelheid gelijk.
GOEDKOPER
Het opwaarderen van bestaande koperdraadnetwerken is voor KPN goedkoper dan de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. Zo ligt op dit moment in vrijwel elk huis een koperdraadaansluiting. Bij glasvezel moet deze nog aangelegd worden. Hiervoor moeten niet alleen straten worden opengebroken. In elke woonhuis dient ook de glasvezelverbinding in de meterkast aangebracht te worden. Hierdoor is de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken veel duurder dan het opwaarderen van bestaande koperdraadnetwerken. KPN legt hierbij tot aan de wijkkast glasvezel en gebruikt voor het laatste traject naar het woonhuis het oude koperdraadnetwerk. Door nieuwe technieken als VDSL en pair-boundig kan men via koperdraad hogere internetsnelheden als voorheen het geval was aanbieden.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen