Hoe voorkom je besmetting tegen Ebola

RIVM waarschuwt huisartsen om ebola meldt Omroep Gelderland

APELDOORN – Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft alle huisartsen in Nederland aangeschreven alert te zijn op symptomen van ebola. In West-Afrika zijn meer dan 1200 mensen omgekomen door de ziekte, in onze buurlanden zijn de eerste verdachte gevallen opgedoken. Lees meer op OR

In de mail wordt aan artsen gevraagd alle patiënten met koorts te vragen waar ze onlangs op vakantie zijn geweest.

Reizigers die verdachte landen in West-Afrika hebben bezocht, worden sinds vorige week extra gecontroleerd op Schiphol. Zo wordt bekeken of ze koorts hebben en wordt gevraagd naar mogelijke ebolacontacten.

  • Wat is ebola?

Ebola is een zeldzame maar ernstige infectieziekte die in Afrika voorkomt en gepaard gaat met bloedingen in het lichaam, schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn website.

De ziekte wordt alleen verspreid via direct lichamelijk contact of door het slachten en eten van een ziek dier. In Afrika overlijdt meer dan de helft van de patiënten.

  • Moet ik me zorgen maken?

Volgens het RIVM is de kans op besmetting bijzonder klein: ‘Het ebolavirus wordt alleen overgedragen via direct contact met besmettelijke patiënten of hun lichaamsvloeistoffen. Patiënten zijn besmettelijk vanaf het moment dat zij ziek zijn. Contact met gezonde mensen houdt dus geen risico in. Het ebolavirus wordt niet via de lucht overgedragen (zoals griep), ook niet via voedsel (behalve als het gaat om besmette wilde dieren), water of muggen.’

  • Is er een medicijn?

Er is geen vaccin of goede behandeling tegen ebola beschikbaar. De behandeling bestaat hoofdzakelijk uit het bestrijden van de complicaties. Onlangs kregen twee besmette Amerikaanse artsen een experimenteel serum. De patiënten reageerden goed, maar president Obama zei dat het te vroeg was om het vaker in te zetten. Vanaf september wordt het middel op mensen getest.

  • Moet ik mijn vakantie naar West-Afrika annuleren?

De World Health Organisation (WHO) en het Ministerie van Buitenlandse Zaken hebben geen negatief reisadvies afgegeven voor GuineeSierra LeoneLiberia en Nigeria om de uitbraak van ebola. Wel wordt ontraden om bepaalde gebieden te bezoeken in verband met terroristische aanslagen.

  • Hoe voorkom je besmetting?

Het RIVM meldt dat er een aantal maatregelen zijn die reizigers kunnen nemen om het risico op besmetting met het ebolavirus te voorkomen. Die maatregelen staan op de site van het RIVM.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties