Philip Freriks sluit Seurattentoonstelling af met lezing in het Kröller-Müller 

Op zondag 7 september, de laatste dag van de tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme, organiseert het Kröller-Müller Museum om 14.00 uur een lezing door Philip Freriks. Titel van de lezing is Georges Seurat, microbioloog van de schilderkunst, vrij naar een uitspraak van Guillaume Apollinaire. De lezing is gratis toegankelijk voor iedereen met een geldig entreebewijs.

Philip Freriks heeft op de openingsdag van de tentoonstelling op 22 mei, in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander, een lezing gehouden over Georges Seurat en zijn leven in Parijs. 
De lezing was een groot succes en wordt daarom nogmaals in een uitgebreidere versie gegeven.
De tentoonstelling heeft alleen maar lovende recensies ontvangen. Inmiddels hebben zo’n 140.000 bezoekers de tentoonstelling gezien.
Georges Seurat (Parijs 1859-1891) is bekend geworden als de uitvinder van het neo-impressionisme. Met zijn uit ontelbare gestippelde  – gepointilleerde – verftoetsen opgebouwde schilderijen en zijn grote aandacht voor wetenschappelijke kleurtheorieën ontwikkelt hij een nieuwe esthetiek. Tijdens zijn korte loopbaan, hij sterft al op de leeftijd van eenendertig jaar, schildert Seurat zo’n vijftig werken in deze nieuwe stijl, waarmee hij zoekt naar een tot de essentie teruggebrachte weergave van de wereld om hem heen. Zijn onderwerpen vindt hij in het moderne Parijs en aan de Noord-Franse kust, waar hij de zomers doorbrengt.
Voor het eerst toont het museum nu de schilderijen van Seurat uit de eigen collectie, het gedurfde Le Chahut en de verstilde zeegezichten van Honfleur, Port-en-Bessin en Gravelines, in een bredere context.
In de tentoonstelling zijn drieëntwintig van zijn schilderijen en vierentwintig tekeningen te zien. Met veertig bruiklenen van musea en particuliere bruikleengevers van over de hele wereld is het de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Zelfs Le Cirque, het laatste werk dat Seurat schildert, komt naar Otterlo. Dit topstuk uit de collectie van Musée d’Orsay wordt zeer zelden uitgeleend.
Rondom de tentoonstelling zijn er verschillende activiteiten in het museum. Op 16 en 30 augustus zijn het museum en de beeldentuin ’s avonds geopend en is er om 19.00 uur een concert in Franse sferen: op 16 augustus treedt Camadou op en op 30 augustus Sterre Konijn. Bezoekers kunnen een eigen picknick meenemen of gebruik maken van de catering in museum en beeldentuin. Meer informatie staat op de website: www.krollermuller.nl/seurat. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties