Docent krijgt persoonlijk budget voor ontwikkeling

Docenten krijgen een persoonlijk budget om zich te ontwikkelen. Basisschooldocenten kunnen rekenen op 500 euro per jaar en docenten in het voortgezet onderwijs op 600 euro. Voor leraren in het mbo is geen budget vastgelegd, maar wel het aantal uren dat ze mogen besteden aan bijscholing, namelijk 59 uur. Leraren die op een basisschool voor de klas staan, krijgen twee uur per week.

Daarover schrijven minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) donderdag aan de Tweede Kamer. De persoonlijke budgetten zijn vastgelegd in de zogenoemde sectorakkoorden en de cao’s voor leerkrachten in het basis- en voortgezet onderwijs en het mbo.
Leraren krijgen daarmee meer tijd, geld en de ruimte om zich te ontwikkelen. Ook krijgen leraren meer mogelijkheden om te leren van elkaar en komt er goede begeleiding voor beginnende docenten. Zij krijgen een coach en extra tijd om zich in het vak te bekwamen, schrijven de bewindslieden.
“Op scholen gebeurt al veel om het onderwijs te verbeteren, maar de beweging om over de volle breedte de stap te zetten van goed naar excellent onderwijs komt nog niet voldoende op gang”, aldus Bussemaker en Dekker. De twee maken daarom een investering die oploopt tot structureel 1,2 miljard zodat het onderwijs vernieuwd en verbeterd kan worden.
Een belangrijk deel van het geld gaat naar de ontwikkeling van leraren. Een ander deel gaat naar het behoud van werkgelegenheid en vermindering van de werk- en lastendruk. Zo kunnen met het geld drieduizend jonge docenten aan het werk worden gehouden en 1200 conciërges en klassenassistenten worden aangesteld.
De scholen gaan zelf over de besteding van het geld. Een ‘grote verantwoordelijkheid’, stelt Bussemaker. Het ministerie gaat er dan ook op toezien dat het goed gebeurt. In 2017 wordt vervolgens bekeken of er voldoende vooruitgang is geboekt. “Zo nodig wordt dan bijgestuurd”, schrijft de minister. “Het is nu aan leraren en schoolleiders om te laten zien dat er resultaten worden geboekt”, stelt Dekker.
Door: Novum
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties