Gerard Jansen Nederlands kampioen burlen in NP De Hoge Veluwe

Het begon als een idee van boswachter Henk Ruseler. Ieder jaar in september zag hij tal van Parkbezoekers die, om burlende herten naar zich toe te lokken, zelf aan het burlen sloegen. Met wisselend succes weliswaar, maar talenten zaten er zeker bij. Dus waarom geen wedstrijd?

De eerste editie van de Open Nederlands Kampioenschappen Burlen werd vorig jaar gehouden. De belangstelling van zowel publiek als de media was overweldigend. Vandaar dat er dit jaar een vervolg kwam. Het werd een zo mogelijk nog groter festijn. Liefst 450 bezoekers vonden hun weg naar het Marchantplein, gelegen midden in het bekende Nationale Park, begin vorige eeuw gesticht door het echtpaar Kröller-Müller.
 
Tien deelnemers gingen de strijd met elkaar aan. Het niveau van de deelnemers varieerde, hetzelfde gold voor hun uitdossingen. De vijfkoppige jury, onder voorzitterschap van operazanger Maarten Koningsberger, besliste uiteindelijk dat Gerard Jansen (73) uit het Gelderse Meghelen de beste burler was. Koningsberger: ‘Het geluid dat de heer Jansen voorbracht was zonder twijfel het meest natuurgetrouw. Met veel gebruik van de onderbuik, een mooie, volle toon en krachtige tussenstoten. En zeker zo belangrijk: gebracht met veel passie.’
 
Luisteren naar het echte burlen kan de hele maand september in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op eigen gelegenheid, maar ook tijdens speciale bronstexcursies. Zie www.hogeveluwe.nl.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties