Goed zonder God: populaire kerk voor atheïsten komt naar Nederland!

Op 28 september 2014 zullen vier Nederlandse steden kennis maken met een nieuw fenomeen:  de “Sunday Assembly”. De Sunday Assembly is in het kort gezegd een kerk zonder religie maar mét leuke popsongs. Het is een seculiere gemeenschap die op zondag bijeenkomt om het leven te vieren, met als doel en motto: ‘live better, help often & wonder more’. Sunday Assembly is overigens niet alleen voor atheïsten. Iedereen is welkom, ongeacht geloofsovertuiging.

Van nul tot nu
Sunday Assembly begon in januari 2013 in Londen en breidde zich daarna in razendsnel tempo uit over de hele wereld. De oprichters, de Britse stand-up comedians Sanderson Jones en Pippa Evans, verwachtten tijdens de eerste bijeenkomst hoogstens dertig personen, maar er kwamen er meer dan tweehonderd op af. Bij de tweede viering waren dat er al vierhonderd, en zo bleef het succes zich uitbreiden. Al snel werden er wereldwijd mensen via sociale media attent gemaakt op de niet eerder vertoonde seculiere diensten, en ook gerenommeerde media besteedden aandacht aan het fenomeen (o.a. CNN, EenVandaag, The Guardian, BBC, Financial Times, Economist & Vice). Al snel leidde deze aandacht tot een wereldwijd netwerk van mensen die seculiere vieringen organiseren volgens de formule van Sunday Assembly. 
Wereldwijde lancering
Binnen een jaar tijd waren er wereldwijd 30 ‘Assemblies’ in steden als New York, Sydney, Melbourne en Nashville, en de aanvragen bleven binnen stromen. Daarom zal op 28 september 2014 om 11:00 uur de wereldwijde lancering van 100 nieuwe ‘Assemblies’ plaatsvinden. Onder andere steden als Sao Paolo, Manila, Singapore, Hong Kong, Berlijn, Parijs en Toronto organiseren dan hun eerste Assembly, en ook in het kleine Nederland is de interesse zeer groot. In maar liefst vier steden zal op 28 september voor het eerst een Sunday Assembly georganiseerd worden: in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Apeldoorn.
 
Wat kun je verwachten van een Assembly?
Elke ‘Assembly’ heeft een eigen thema, dat als een rode draad door het programma loopt. Kom langs om te luisteren naar een inspirerende gastspreker, zing mee met bijpassende popsongs, of laat de taal van de verbeelding door poëzie tot leven brengen. Wat het thema ook is, het doel is altijd om je zorgen even te vergeten, je te verfrissen, te laten inspireren en ondersteunen, en vooral om met een boost aan frisse energie weer naar buiten te lopen. Maar het leven kan ook moeilijk zijn: soms treft het kwaad ook goede mensen, en daarvoor is ook ruimte binnen de diensten. Sunday Assembly is een plaats van openheid en betrokkenheid waar je ongeacht je situatie of achtergrond welkom, geaccepteerd en geliefd bent. Na afloop van de bijeenkomst is er ‘tea and cake’ waar ontmoeting en napraten mogelijk is. Zo probeert Sunday Assembly bij te dragen aan verdere verdieping, verbinding en saamhorigheid in onze samenleving en aan een gegarandeerd enthousiast en energiek begin van weer een nieuwe week.   
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk“-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER