Tomra: ‘Afvalfonds chanteert ons om statiegeld’

APELDOORN – Het Afvalfonds chanteert Tomra om hun steun aan de lobby tegen statiegeld op te geven. Dat beweert de leverancier van emballageautomaten meldt de levensmiddelenkrant

APELDOORN – Het Afvalfonds chanteert Tomra om hun steun aan de lobby tegen statiegeld op te geven. Dat beweert de leverancier van emballageautomaten.
De beschuldiging van Tomra is het nieuwste incident in het opnieuw oplaaiende statiegelddebat. Enige tijd geleden schreef het tijdschrift P+ dat Aldi en Lidl zouden zijn afgekocht door Coca-Cola en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) om te stoppen met statiegeld. Het CBL ontkende dit in alle toonaarden. Nu zegt Tomra dat de directeur van het Afvalfonds Cees de Mol van Otterloo het bedrijf onder druk zette om de voorstanders van statiegeld niet langer te steunen.
Vergoeding
De kwestie draait om een vmbo-school in Apeldoorn, schrijft magazine Down to Earth. Tomra zou daar emballage-automaten neerzetten voor kleine blikjes en flesjes. De gemeente vroeg daar subsidie voor aan via de organisatie Nederland Schoon, dat gefinancierd wordt door het Afvalfonds. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor de verdeling van 20 miljoen euro aan gemeentes voor de bestrijding van zwerfafval.
Herinneren
Hoewel Nederland Schoon de plannen voor de vmbo-school in eerste instantie goedkeurde, werd later besloten dat emballageautomaten niet onder de zwerfafvalvergoeding vallen. De Mol van Otterloo ging bij Tomra langs om het besluit uit te leggen en volgens directeurs René Hissink en Ton Klumper stelde hij dat de vergoeding alleen werd toegekend als Tomra de lobby voor statiegeld niet langer steunde. Chantage, concluderen de Tomra-topmannen. De Mol van Otterloo herkent zich niet in de beschuldiging en zegt dat de directeuren zich het gesprek ‘anders herinneren’