545 huishoudens in de kou, gasstoring gaat nog dagen duren [VIDEO]

APELDOORN – Ongeveer 545 huishoudens in Apeldoorn zitten waarschijnlijk nog enkele dagen zonder gas. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland. 

Door een gesprongen waterleiding is water in de gasleiding gekomen. Liander is bezig de gasleidingen te controleren op water en ze daarna schoon te maken.
Liander heeft een informatiepunt opgezet op de hoek van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat. Tot 21.00 uur kunnen omwonenden daar terecht voor informatie.

Alle leidingen met de hand checken
Monteurs van Liander graven alle leidingen op om te controleren of er water in de leidingen zit. Het gebied wordt steeds verder uitgebreid, daardoor is de omvang van de schade nog niet duidelijk. Liander heeft inmiddels maatregelen genomen om de verspreiding van het water in de leidingen te beperken.
Wees voorzichtig met apparaten
De Veiligheidsregio adviseert mensen om elektrische kachels alleen direct op de wandcontactdoos aan te sluiten en niet op een stekkerdoos, dit in verband met overbelasting. Ook is het beter om ovens niet te gebruiken als kachel. Het gebruik van campinggassetjes en terrasverwarmers wordt binnenshuis ontraden in verband met het vrijkomen van koolmonoxdide.
Extra maatregelen in zorginstelling
In woon- en zorgcentrum Koningin Wilhelmina aan de Tannhäusserstraat zitten de bewoners ook zonder gas. ‘Iedereen kan hier vannacht gewoon blijven, maar het zorgt wel voor wat onrust bij de bewoners. We hebben extra personeel en extra vrijwilligers opgeroepen om de bewoners gerust te stellen’, zegt bestuurder Nelleke Vogel van het woon- en zorgcentrum. Op dit moment wonen 108 mensen in de instelling. ‘We delen extra dekens uit, ook nemen we maatregelen om de veiligheid extra goed te borgen. Er mogen bijvoorbeeld geen elektrische kachels aan staan op kamers waar geen toezicht is. Gelukkig vriest het niet. Morgenochtend overlegt de gemeente met Liander. Hopelijk weten we dan hoe lang het gaat duren en of we extra maatregelen moeten nemen.’
80 huishoudens zaten uren zonder water
Ongeveer 80 huishoudens zaten zonder water door de breuk in de waterleiding. Rond 16.00 uur was de leiding gerepareerd.
In juni ook al grote gasstoring in Apeldoorn
In juni zaten in de wijk De Sprenkelaar 1300 huishoudens zonder gas. Tijdens werkzaamheden werden toen een water- en gasleiding kapot getrokken, waardoor er ook water in de gasleiding zat. Toen zaten bewoners een week zonder gas. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties