Dikke truien, dekens en sjaals

In Apeldoorn zitten 545 huishoudens zonder gas door een storing. Gerco Talens woont met zijn gezin in de getroffen wijk: “We verschansen ons onder dekens, hebben dikke truien aan en sjaals om.”

15 graden gaf de woonkamer net aan, met de blower van de gemeente kwam ik na een uur op 16. Had alleen het gevoel dat ik naast de Polderbaan zat haha wat een herrie. 

Niet koken is wel een issue met kleintjes maar goed dan maar magnetron. 

De werklui verwachten minimaal een week zeiden ze want leidingen reinigen alleen duurt al zo’n 5 dagen. Gemeente doet erg zijn best, het Rode Kruis ook zeker voor de ouderen op de Tannhauserstraat. Dat kun je van Liander niet zeggen…… ( zie facebook klik hier) RS

De gemeente en netbeheerder Liander hebben in de loop van de dag eigenlijk geen informatie verstrekt, vertelt Talens aan RTL Nieuws. “Ik ben zelf maar de straat op gegaan en heb op internet gezocht. De enige informatie die de gemeente heeft gegeven is dat er een brief komt.” 


Vanochtend bij het opstaan ontdekte Talens dat hij geen gas had. Zijn buren verzamelden zich op straat en de buurvrouw appte of hij wel warm water had. “Het was volstrekt onduidelijk wat er aan de hand was”, zegt Talens. 
Samen met zijn vriendin en drie kinderen (een tweeling van 12 en een 14-jarige) is Talens de hele dag zoveel mogelijk binnen gebleven. “We hebben allemaal dikke truien aan, sjaals om en we zitten onder dekens om het een beetje warm te krijgen.” Van vrienden hebben ze een petroleumkachel lenen geleend. “Maar of die het trekt als het nog kouder wordt?” 
Het kan dagen duren
Het zou namelijk wel eens dagen kunnen duren voordat de gasstoring is verholpen. In juni werd een aangrenzende wijk getroffen door een soortgelijk probleem, toen duurde het een week. “Je zou verwachten dat de gemeente daarvan geleerd heeft en een plan van aanpak heeft liggen”, aldus Talens. 
In de wijk wonen veel oudere mensen. Talens is vanochtend bij een aantal van hen langs gegaan om te controleren of zij wel op de hoogte waren. “Niet dus. Zij hebben geen internet of weten hun weg daar niet goed op te vinden.” De Apeldoorner heeft bij een aantal huizen de gaskraan afgesloten. “Ze vroegen wat er nu ging gebeuren en hoe lang het ging duren, aan die informatie kon ik ze ook niet helpen.”
Talens maakt zich ook zorgen over de ouderen. “Zij hebben het sneller koud en kunnen daar misschien minder goed tegen.” Hij vindt dat er een oplossing moet komen vanuit Liander of de gemeente. “Op zijn minst zouden er dekens moeten worden verstrekt.”
De kou is niet het enige probleem: er is geen warm water dus er kan niet worden gedoucht, maar koken kan ook niet. “Als het zomer was geweest, had ik gewoon de barbeque aangestoken”, zegt Talens lachend. Hij ziet nog wel een lichtpuntje: “Gelukkig is het geen strenge winter.”
Inmiddels is er een informatiepunt opgezet op de kruising van de Sluisoordlaan en de Pythagorasstraat, vertelt Talens. 
Bron: RTL Nieuws
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER 

Reacties