Het kerstrapport van de Apeldoornse amateurvoetbalclubs deel 1

WSV blijft zicht houden op promotie

De vaststelling dat geen enkel eerste elftal van een voetbalvereniging uit de regio op de drempel van 2015 de eerste plaats bekleedt in de afdeling waar ze uitkomt, kan door de direct betrokkenen met schouderophalen worden afgedaan. Zo verontrustend zijn de cijferlijsten van de meeste Apeldoornse clubs halverwege het seizoen helemaal niet. De kerstrapporten ogen meer dan behoorlijk. WSV, Columbia, Beekbergen, Alexandria en TKA doen ‘gewoon’ mee in de strijd promotie. In drie delen maakt www.apeldoorn.nieuws.nl de tussentijdse balans op. Vandaag deel 1: WSV en de andere clubs die aan de verwachtingen voldoen of hun doelstellingen zelfs overtreffen.
 
Als de straffen die de tuchtrechters van de KNVB onlangs uitspraken naar aanleiding van de gestaakte bekerwedstrijd Helios – WSV een ding duidelijk maakten, is het wel hoezeer de verhoudingen zoek zijn in dit land. WSV zal moeten leven met het kromme recht in Nederland en de paranoia en klassejustitie van een voetbalbond. Het moet noodgedwongen verder zonder aanvoerder Johan Masselink (drie jaar geschorst) en het drietal Mackay, De Bont en Kroes, die anderhalf jaar buitenspel staan.
 
Aderlating
Een gevoelige aderlating voor trainer Jeroen Burghout, dat zeer zeker. Maar ook niet meer dan dat. Het is je reinste flauwekul om de seizoensdoelstelling nou ineens bij te stellen naar handhaving van het tweedeklasseschap, zoals WSV’s geplaagde clubleiding in een opwelling verkondigde. Alle opgelegde schorsingen beperken de technische staf hooguit in de keuzemogelijkheden, terwijl ook de aftrek van vijf punten te overzien valt.
 
Kwalitatief kan Jeroen Burghout nog altijd putten uit een van de betere selecties van de tweede klasse J. Met een doelgerichte mix van routine en talent beschikt WSV’s afscheid nemende trainer misschien zelfs wel over de meest uitgebalanceerde spelersgroep, beter zelfs dan die van het als eerste geklasseerde Tubantia. Wanneer WSV er zondag in slaagt 2014 af te sluiten met een overwinning in de inhaalwedstrijd tegen Stevo bedraagt de achterstand op de lijstaanvoerder uit Hengelo maar vier punten. Tot mei resteren Burghout en zijn mannen nog dertien wedstrijden om die achterstand in te lopen. Zeker geen onmogelijke opgave gezien het op de Voorwaarts aanwezige spelerspotentieel.
 
Periodetitel
In de derde klasse B van het zondagvoetbal komt de huidige winterpauze met name voor Columbia erg ongelegen. De komende voetballoze periode onderbreekt de indrukwekkende opmars waarmee het keurkorps van Marcel Sileon bezig is. Columbia sloot de eerste competitiehelft af met zes overwinningen op rij. De formatie van de Winkewijertlaan klom door deze succesreeks naar de tweede plaats in de rangschikking. Halverwege het seizoen staat Columbia weliswaar zes punten achter op het schier ongenaakbare Turkse Kracht, de tweede periodetitel ligt eind januari voor het grijpen.
 
Een andere degradant uit de tweede klasse, Beekbergen, kan in dezelfde afdeling eveneens terugkijken op een veelbelovend eerste deel van het seizoen. Onder leiding van trainer Jerry Cooke sluiten de Beekbergenaren 2014 af als derde. Door de recente nederlagen in Colmschate en eergisteren op het eigen kunstgras tegen Turkse Kracht liet Beekbergen de kans liggen om als koploper het nieuwe jaar in te gaan. Meest positieve verrassing in 3B kan gerust het ZVV ’56 van Stienus Haan worden genoemd. Na de derde promotie binnen vijf jaar wil de Zevenhuizense voetbalvereniging koste wat kost een derde degradatie voorkomen. Met een totaal van 22 punten uit dertien wedstrijden lijkt ZVV op de juiste weg om zich al vroeg veilig te spelen.
 
Nagelpoel
Met een afgetekende 8-2 zege bij Eerbeekse Boys onderstreepte Alexandria afgelopen weekend nog maar eens dat het dit voetbaljaar hoge ogen kan gooien in de vierde klasse G. Harold Dengerink is er in een tijdsbestek van ruim vier maanden in geslaagd op Nagelpoel een winnend team te formeren. De grilligheid heeft Alexandria’s trainer er echter nog niet uitgekregen getuige de drie nederlagen die het gezelschap uit Zuid leden. Die logen er niet om: 5-1 in de derby op Malkenschoten, 6-1 bij Fortissimo, de huidige koploper, en twee weken geleden 5-1 op eigen veld tegen Dengerinks vorige club Victoria Boys. Deze slippertjes buiten beschouwing gelaten geldt de Apeldoornse smaakmaker uit 4G wel als enige die het Edese Fortissimo van het kampioenschap kan afhouden.
 
Van de overige Apeldoornse vertegenwoordigers in de ‘Bundesliga’ presteren Apeldoornse Boys, Groen Wit ’62 en Victoria Boys naar behoren. De terugkeer van TKA in de vierde klasse lijkt daarentegen slechts een kwestie van tijd. Het vlaggenschip van de kleinste club uit het Orderbos voer nipt voorbij aan de herfsttitel in de vijfde klasse G, maar koploper Dierensche Boys heeft slechts een punt voorsprong. TKA vergalopeerde zich lelijk in Hoenderloo. Het verrassende Beatrix bleef de titelaspirant op 9 november met 3-2 de baas. De Hoenderloërs hebben nu al meer punten behaald dan in het totale afgelopen seizoen. Ook het als achtste geklasseerde SV Orderbos toont nadrukkelijk progressie in vergelijking met het seizoen 2013-2014.
 
Morgen deel 2: de Apeldoornse voetbalclubs bij wie het kan vriezen of dooien…

Reacties