COLUMN: TUSSEN BERG EN BOS

https://www.youtube.com/watch?v=ICaRkXJ9oic

COLUMN: TUSSEN BERG EN BOS

Apeldoorn promotie

Voor sportliefhebbers was het afgelopen woensdagavond smullen geblazen in de Mheenhal. Dat de volleybalsters van Coolen Alterno zich drie dagen later in de strijd om de nationale beker verschrikkelijk blameerden in Zwolle, zien we derhalve voor deze ene keer door de vingers. Tegen VDK Gent leverde de Apeldoornse landkampioen een fantastische prestatie. Na de 3-0 nederlaag een week eerder in België draaiden de Apeldoornse landskampioenen de rollen op magistrale wijze om. Ze lieten hun tegenstandsters uit Oost-Vlaanderen alle hoeken van de zaal zien en plaatsten zich vol overtuiging voor de achtste finales van de Challenge Cup. Een staaltje onvervalste Apeldoorn promotie. Betere ambassadrices kan het gemeentebestuur zich nauwelijks wensen.

Mede daarom vond ik het vrij opmerkelijk dat er geen vertegenwoordiger van het college van B en W op de tribune zat. Het kan zijn dat ik ze over het hoofd heb gezien, maar dat lijkt me onwaarschijnlijk. De aanwezigheid van de burgemeester of een wethouder gaat nooit onopgemerkt voorbij. Een speciaal woord van welkom is wel het minste waar dergelijke voorname bezoekers zich op mogen verheugen. Zien en gezien worden, daar draait immers om in dat soort kringen. Wel brulde de omroeper met zekere regelmaat de namen in zijn microfoon van de sponsors die het Europese avontuur van Alterno mede mogelijk maken. Daaronder de Provincie Gelderland.
Maar nee, vertegenwoordigers van de Gemeente Apeldoorn heb ik niet gehoord noch gezien. Terwijl je bij een Europa Cup-wedstrijd van een lokaal sportteam toch eigenlijk wel mag verwachten dat de burgemeester de meest prominente plek op de tribune vult. En mocht de heer Berends onverhoopt een steekhoudend argument hebben kunnen bedenken om weg te blijven, dan moet toch op z’n minst een van onze sportieve wethouders zijn plaats innemen. Zo vaak gebeurt het toch niet dat plaatselijke vertegenwoordigers de sportieve eer van de gemeente op Europees niveau hoog houden. Of wel soms?

Apeldoorn profileert zich zo graag als sportstad. Nou dan, straal dat dan ook uit als gemeente zijnde! Steun je ‘eigen’ club(s)! Of is dat soms te veel gevraagd van de heren? Behoort dat niet tot de representatieve taken van onze gemeentebestuurders? Staat dat niet in hun secundaire arbeidsvoorwaarden? Of spreekt de Challenge Cup soms niet tot de verbeelding? Strikken de leden van ons college van BenW enkel hun stropdas voor EK’s, WK’s, businessevents met tennis op het bijprogramma of een Italiaanse rittenwedstrijd met rondfietsende medicijnkasten?

Want wanneer de Nederlandse dames in februari in Omnisport tennissen voor de Fed Cup tegen Slowakije, dan zitten ze er ongetwijfeld allemaal. Bij het WK beachvolleybal in juni wordt het vast en zeker ook dringen op het VIP-terras. En reken maar dat de data van het EK volleyballen voor dames en de komende AFAS Tennis Classics al vet aangekruist staan in de agenda’s. Bij zulke topevenementen struikel je doorgaans over hoogwaardigheidsbekleders en andere hotemetoten. Daar mogen de kopstukken van onze vooral door de heren zelf geroemde sportstad dus in geen geval ontbreken.

Door de kwalificatie voor de achtste finales van de Challenge Cup biedt Coolen Alterno burgemeester en wethouders in januari een nieuwe kans. En wat voor eentje! Medio volgende maand is het sterrenensemble uit Novarra, de koploper van de Italiaanse Serie A, te gast in Zevenhuizen. Betere clubteams zullen we in Apeldoorn niet gauw aan het werk zien. Meer dan twintig jaar nadat de legendarische spelverdeelster Manuela Benelli er op het Dynamotoernooi namens Olympia Teodora Ravenna met haar handen toverde, kan de fervente volleybalfan zich in de Mheenhal wederom vergapen aan het fijnste van het fijnste uit Italia. Voor geen enkele sportliefhebber een excuus om weg te blijven, voor burgemeester en wethouders al helemaal niet!

Behalve het verlenen van morele support zouden de leiders van onze alom geprezen sportstad de volleybalsters van Coolen Alterno wel wat meer kunnen steunen. Ik besef dat het dure tijden zijn voor de Gemeente Apeldoorn. Zeseneenhalve ton ophoesten om wat plooien glad te strijken in een ondeugdelijke wielerbaan, is natuurlijk niet niks. Maar het zou de Gemeente Apeldoorn sieren een financiële bijdrage te leveren aan de kosten die Coolen Alterno moet maken om de uitwedstrijd in Italië te kunnen spelen. Als tegenprestatie voor alle gratis en tegelijkertijd onbetaalbare Apeldoorn promotie van de Alterno-volleybalsters mag het gemeentebestuur best eens een gul gebaar maken en de portemonnee trekken. Zoveel toewijding mag gerust beloond worden. Ik kan me moeilijk voorstellen dat iemand daar bezwaar tegen maakt. Aan het herstel van die wielerbaan in ons plaatselijke sportpaleis moet tenslotte ook iedere Apeldoorner ongevraagd en ongewild meebetalen.

RK

Reacties