Blijf Alert: Tot 10 centimeter sneeuw in Gelderland

ARNHEM – In een groot deel van Gelderland sneeuwt het. Er valt tussen de 3 en 10 centimeter, meldt MeteoGroup in Wageningen. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op alert te zijn. Omdat er weinig verkeer op de weg is, wordt het strooizout niet overal goed in gereden. 80 sneeuwploegen van Rijkswaterstaat zijn sinds 5.00 uur bezig. Maar sneeuw zorgt natuurlijk ook voor mooie plaatjes. Hier een foto-overzicht.

 

Volgens weerman Jordi Bloem blijft het de hele dag sneeuwen. De sneeuw blijft op de meeste plekken liggen. De wegdektemperatuur ligt rond het vriespunt. Er staat een vrij sterke oostelijke bries. Op de Posbank bij Rheden is er kans op een sneeuwjacht.

Komende nacht is er matige vorst. Boven vers gevallen sneeuw kan het zelfs 10 tot 12 graden vriezen, zegt Bloem. Zondag sneeuw het het niet meer. De zon schijnt dan en er is minder wind.

Minder treinen

De Nederlandse Spoorwegen rijden met een aangepaste dienstregeling. Op de drukke trajecten schrapt de NS ongeveer de helft van de treinen. Niet elk kwartier maar elk halfuur rijdt een trein. Het kan een stuk drukker worden in de trein en op het station. Reizigers moeten op sommige trajecten rekening houden met een extra overstap. Arriva rijdt wel volgens de normale dienstregeling.

In de perrontunnel bij het station in Arnhem was het weer een natte bedoening:

Verkeer

Op de weg ontstaat vooral een drablaag door de sneeuw. Op enkele plekken kwam het verkeer in de problemen, zoals hier een vrachtwagen op de Schelmseweg in Arnhem:

Derde Kerstdagloop afgelast

De 24e editie van de Derde Kerstdagloop in Arnhem gaat zaterdag niet door. ‘Door de barre weersomstandigheden ziet de organisatie zich genoodzaakt de loop af te gelasten.’ Ieder jaar op 27 december wordt in Arnhem een loop georganiseerd over 3 afstanden: 7, 14 en 21,1 kilometer.

Het parcours van de halve marathon bestaat uit één ronde van 21,1 km, voor 90 procent over autovrije verharde fietspaden door bossen en over heidevelden van Het Geldersch Landschap en Natuurmonumenten. Het inschrijfgeld wordt niet teruggebetaald.

Reacties