Een op de vijf overtreedt de vuurwerkregels

Veertien procent van de Nederlanders koopt dit jaar vuurwerk, wat neerkomt op ongeveer 1,8 miljoen mensen. Vooral siervuurwerk is populair. Dat meldt onderzoeksbureau I&O Research dinsdag op basis van een enquĂȘte onder bijna zesduizend Nederlanders van 18 jaar en ouder.

In 2013 gaf vijftien procent aan vuurwerk te kopen en in 2010 was dit nog twintig procent. Het zijn met name jongeren en ouders met kinderen die vuurwerk kopen. Zij besteden gemiddeld dertig tot veertig euro per transactie met dit jaar een verwachte totale besteding tussen de zestig en zeventig miljoen euro. Vorig jaar werd 65 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven.

Zie ook:

Siervuurwerk heeft de voorkeur, gevolgd door kindervuurwerk en knalvuurwerk. Vijf procent van de ondervraagden zegt illegaal vuurwerk te kopen en driekwart van de Nederlanders koopt dit jaar helemaal geen vuurwerk.

Zes op de tien Nederlanders zijn bang voor vuurwerk dat dichtbij wordt afgestoken. Van de ondervraagden zegt 37 procent om deze reden rond de jaarwisseling niet echt de straat op te durven. Het gaat vooral om vrouwen en 60-plussers.

Een op de vijf overtreedt regels
Meer dan zeventig procent van de respondenten weet dat vuurwerk dit jaar mag worden afgestoken tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur, maar een op de vijf zegt zich niet aan deze tijden te houden. Driekwart van de ondervraagden verklaart de tijden wel te respecteren.

Vuurwerk mag alleen in de laatste drie dagen van het jaar worden verkocht. Het kabinet stelde afgelopen zomer voor de verkoop van vuurwerk terug te brengen naar twee dagen om de overlast te beperken, maar daar was geen Kamermeerderheid voor te vinden.

Reacties