McDonald’s actie t.w.v. 200 euro is een hoax

De afgelopen periode verspreidde zich een zogenaamde actie op het internet met cadeaubonnen ter waarde van 200 euro voor McDonald’s. Volgens De Hoax-Wijzer is het ‘een poging tot fraude’ en is het geen officiële actie van de fastfoodketen.

Er is een link dat op Facebook circuleert en belooft een waardebon van 200 euro, te besteden bij de McDonald’s. Dit is geen officiële actie van McDonald’s zelf, maar het werk van een oplichter die geld probeert te verdienen door persoonlijke informatie te verzamelen.

In het verleden is deze vorm van oplichting ook toegepast in naam van onder andere Albert Heijn, Kruidvat, Ikea en de Aldi. De winkelketens waarschuwden toen al voor soortgelijke acties en bevestigden dat een dergelijke actie niet van hen uitgaat.

In de toekomst verspreiden zich hoogstwaarschijnlijk meer van zulke acties. Controleer dan op de officiële website van het desbetreffende winkelketen of er iets over de actie staat geschreven. Staat er niks over geschreven, dan kun je er van uitgaan dat het om een ‘hoax’ gaat.

Indien je toch op de link hebt geklikt en deze vervolgens hebt gedeeld op Facebook, haal deze dan onmiddellijk weer weg van je prikbord om verdere verspreiding te voorkomen. Scan in dat geval ook je computer op eventuele virussen, en controleer of er met een ander IP adres werd ingelogd op je Facebook account. Je kan nagaan of anderen op je Facebook account hebben ingelogd via deze link:
http://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Reacties

Cookieinstellingen