Oud-international uit Uddel (57) wil zijn voetbalfilosofie blijven uitdragen

Peter Boeve sluit rentree als trainer niet uit

Door Rob Kruitbosch
Het blijft kriebelen. Zelfs op 57-jarige leeftijd laat het voetbalspelletje Peter Boeve maar niet los. De gedreven oud-prof raakt er nooit over uitgepraat. De inwoner van Uddel houdt nauwkeurig elke balbeweging in het vizier en deelt graag zijn mening over wat hem op voetbalgebied bezighoudt. Als rapporteur beoordeelt Boeve Eredivisiespelers voor dagblad De Telegraaf, hij volgt met gepaste trots de verrichtingen van zoon Maarten in het eerste elftal van csv Apeldoorn en zijn grote liefde voor Ajax bekoelt evenmin. De 16-voudige international sluit zelfs een rentree als trainer niet uit. “Ik vind het heel leuk om wat op te bouwen.”
In het professionele circuit vervulde de Uddelnaar het hoofdtrainerschap bij RKC, FC Zwolle en FC Omniworld. Tevens assisteerde Boeve Co Adriaanse bij Willem II en Ajax, de club waarvoor hij tussen 1979 en 1988 de linksbackpositie in 228 eredivisiewedstrijden van offensieve impulsen voorzag. Bij de Belgische eersteklasser SV Zulte Waregem kwam er in december 2011 een voorlopig einde aan zijn trainerscarrière. Omdat hoofdcoach Darije Kalezic en adjunct Boeve van een ongeduldige voorzitter niet de gelegenheid kregen om de organisatie neer te zetten zoals zij voor ogen hadden bleef hun verblijf in het Regenboogstadion beperkt tot slechts enkele maanden.
Door het opportunisme dat de voetbalwereld regeert heeft de nuchtere Boeve zich nooit van de wijs laten brengen. Ondanks vele tegenwinden blijft hij stoïcijns zijn eigen koers varen. Positivo Boeve wil graag zijn voetbalfilosofie uitdragen, vorm geven aan groepsprocessen en spelers beter maken. Bovenal wil hij zijn pupillen plezier laten beleven aan wat ze doen. “Ik kijk altijd naar het idee. Je moet niet in systemen denken, maar in mensen. Mensen moeten het uitvoeren.” Om een ploeg optimaal te laten renderen is het zoeken naar de juiste afstemming van essentieel belang, doceert de voetballeraar. “Ik werk vaak in koppeltjes of triootjes. Mijn linksback moet mijn linksbuiten coachen. Die moeten complementair aan elkaar zijn.”
Hij draagt momenteel dan weliswaar niet de verantwoording dragen over een groep voetballers, vervelen doet bezige bij Boeve zich allerminst. Met een verhuizing in aantocht heeft hij meer dan genoeg om handen. Begin november nemen de oud-international en zijn echtgenote hun intrek in een idyllisch boerderijtje op enkele straten afstand van hun huidige Uddelse onderkomen. Bij de renovatie van zijn nieuwe stulpje laat de Cruijff-adept zich uiteraard niet onbetuigd. Met het hem kenmerkende  enthousiasme neemt Boeve daarbij zelf de coaching ter hand ter hand en voorziet hij de bevriende aannemer op z’n tijd van nuttige tactische tips…
MORGEN MEER: Persoonlijke opleidingsplannen voor jeugdige talenten

Reacties