Had Sensire gelijk? 1000 Hulpen op straat

APELDOORN – Thuiszorgmedewerkers bieden vanmiddag bestuursvoorzitter Klaas Stoter van Vérian een petitie aan. De medewerkers vinden dat de thuiszorgorganisatie ze oneigenlijk onder druk zet door hun functie verder uit te kleden en het loon met 20 tot 25% te verlagen. Volgens Stoter is dat nodig omdat ‘anders de werkgelegenheid van iedereen in het geding komt.’ Met andere woorden: als er niet fors wordt ingegrepen in lonen is de kans aanwezig dat het bedrijf failliet gaat.

In zwaar weer

Niet alleen Verian verkeert in zwaar weer, ook andere aanbieders hebben zo hun problemen. Gemeenten hebben 40% minder budget dan dat het Rijk vóór de overheveling kon besteden aan huishoudelijke hulp. Een groot aantal Gelderse gemeenten wil zo snel mogelijk de vergoeding terugschroeven die cliënten nu nog krijgen voor huishoudelijke hulp 1 (schoonmaakhulp).

Alleen mensen die het echt nodig hebben krijgen nog hulp, anderen moeten buren en familie inschakelen, of moeten de schoonmaakhulp zelf betalen. Logisch gevolg is dat vele thuishulpen zonder werk komen te zitten. Daar komt bij dat gemeenten willen inkopen tegen een zo laag mogelijke prijs en dat gaat volgens de thuiszorgorganisaties direct ten koste van het loon van hun medewerkers.

 

Lees verder bij Omroep Gelderland

Reacties