Bas van de Goor steekt met kop en schouders boven iedereen uit

De omstandigheden om te lopen waren prima. Een paar graadjes boven nul. Nauwelijks wind. En – misschien wel het meest geruststellende – de sneeuw- en ijsresten van de afgelopen dagen wierpen geen hinderlijke en gevaarlijke barrières op voor de meer dan vierduizend deelnemers aan de Mini-Marathon. Na het startschot om klokslag kwart over elf begaven de lopers zich op de late zondagochtend gelukkig niet op glad ijs. Niets stond het lopen van een persoonlijke toptijd op de Tien Engelse Mijlen nog in de weg…

Zoals elk jaar stond de organisatie van de Midwinter Marathon voor een logistieke operatie van jewelste. Maar zoals te doen gebruikelijk liep alles bij de Apeldoornse hardloopklassieker op rolletjes. Al ruim voor de start van de Mini vingen verkeersregelaars met de auto aangereisde deelnemers van elders op in sportpark Orderbos, jarenlang start- en finishplaats van het evenement. Nadat ze hun voertuigen bij de Willem III-kazerne geparkeerd hadden, werden de atleten met bussen van Connexxion naar de Loolaan vervoerd. Het enige wat de lopers vanaf daar moesten doen, was een zo snel mogelijke tijd uit de benen en het lichaam persen.

De organisatie had het maximale aantal deelnemers voor de dit jaar tot 16 kilometer ingekorte Mini-Marathon gesteld op vijfduizend. Als de indrukwekkende massa zich in beweging heeft gezet en zich richting Jachtlaan begeeft, lijkt het erop dat bijna iedereen van de partij is… De vele toeschouwers die zich achter de dranghekken hebben verzameld raken maar niet uitgeteld. Minutenlang trekt een schier oneindig lint van lopers aan hen voorbij. Aanmoedigingen weerklinken. Deelnemers zwaaien enthousiast naar bekenden langs het parcours. Eén man torent met kop en schouders boven de overige lopers uit: voormalig Olympisch volleybalkampioen Bas van de Goor, wiens gestalte liefst 209 centimeters boven het asfalt uitsteekt!

runnersworld-300x89

Ook op de rotonde bij het AGOVV-terrein, waar het pak lopers de J.C. Wilslaan opdraait hebben mensen zich rijendik verzameld om bekenden en onbekenden die de uitdaging zijn aangegaan hartstochtelijk toe te juichen. Om 11.43 uur, bijna een half uur nadat het startschot op de Loolaan heeft geklonken, slaan twee jongedames als allerlaatsen rechtsaf. Het gaat lekker, het gaat de goede kant op… (RK)

Reacties