COLUMN TUSSEN BERG EN BOS

Rob Kruitbosch
COLUMN TUSSEN BERG EN BOS Woorden en daden We boffen toch maar dat we in Apeldoorn wonen. We mogen ons gemeentebestuur wel op de blote knieën danken voor hoe het Apeldoorn van dat verderfelijke betaalde voetbal heeft afgeholpen. Stel je voor zeg, al die rellen. Je moet er toch niet aan denken dat stomdronken en stijfgesnoven idioten het borstbeeld van Koning Willem I op het Raadhuisplein van z’n sokkel zouden rukken. Of dat zulk tuig aan de Hofstraat ‘onze’ Grift zou bevuilen met urine, uitwerpselen of lege bierflesjes.
We mogen van geluk spreken dat er geen historische fonteinen in onze binnenstad staan. Op het Marktplein spuit weliswaar af en toe wat water omhoog, maar daar valt weinig aan te slopen. En laat je ze los in het Oranjepark, dan breken ze waarschijnlijk als toegift de muziektent af. Wil zo’n onverbeterlijke voetbalvandaal cultureel erfgoed beschadigen, dan moet hij er in Apeldoorn wel moeite voor doen. Dan moet hij helemaal naar Paleis Het Loo. Gelukkig komen daar niet zoveel barbaren. Alleen de entreeprijzen schrikken al meer dan voldoende af. Bovendien leidt de weg vanuit het centrum er naartoe via het Caterplein. De kans is dus groot dat de vandalen nooit op de plek van bestemming aankomen, maar onderweg blijven plakken. Naar Rome leiden nou eenmaal vele wegen… Foei toch, het was me wel wat, al die ophef rond die wedstrijden tussen Feyenoord en AS Roma. Eerst de verbouwing van Rome, gevolgd door de aangekondigde wraak van de tot in het diepst van hun tere zieltjes gekrenkte Romeinen. Pfff, gelukkig bleven zulke oorlogssituaties ons bespaard tussen 2003 en 2013, toen Apeldoorn volgens deskundigen zelf bij elk thuisduel van onze plaatselijke profclub had moeten veranderen in een slagveld.
Ze hadden er nog wel zó voor gewaarschuwd, de zwartkijkers in gemeente- en wijkraden. Achteraf mogen we gerust stellen dat deze experts tien jaar lang ten onrechte angst hebben gezaaid. Van de harde kernen van Excelsior, Veendam, Emmen, FC Eindhoven, Telstar of Almere City hoef je nou eenmaal minder geweld te verwachten dan van het gevolg van PAOK Saloniki, Dinamo Zagreb, Rode Ster Belgrado, Galatasaray, Wisla Krakow, Dynamo Dresden of Rapid Wien, om enkele toonaangevende Europese clubs te noemen. Maar probeer mensen die al alles beter weten zoiets maar eens aan hun verstand te brengen. De sporadische gevallen dat er bij het profduels in Apeldoorn iets misging, vallen te verwaarlozen. Dergelijke wanordelijkheidjes zijn elders aan de orde van de dag. Op het Caterplein sneuvelt dagelijks wel een glas. Hoewel het uiterst onwaarschijnlijk klinkt, heeft uitgerekend Apeldoorn door de jaren heen wél een voortrekkersrol vervuld bij de bestrijding van voetbalvandalisme. Uitgerekend onze lokale driehoek bracht meermaals in praktijk hoe doortastend gemeentelijke overheden vermeend supportersgeweld al vier decennia lang aanpakken. Zelfs zónder dat er sprake is van enige dreiging! Het in Apeldoorn gehanteerde lik-op-stuk-beleid kent z’n gelijke niet.
Geen woorden maar daden! Ik zie ze nog zo staan onder de spoortunnel op de Arnhemseweg, die Apeldoornse fans van Go Ahead Eagles die de wedstrijd van hun club bij AGOVV wilden bijwonen. De politie vond dat geen goed idee. Aldus werden de supporters zonder pardon in bussen afgevoerd naar Deventer en kregen ze te verstaan dat ze voor middernacht niet meer mochten terugkeren in hun eigen woonplaats! Uit preventief oogpunt heette het, om rottigheid te voorkomen. Ja, ja. Zo gaat dat in Nederland. Iedereen herinnert zich vast en zeker ook nog wel de ontvreemding van die kampioensschaal van PEC Zwolle. Eind 2013 was dat. De grootste kunstroof uit de recente Nederlandse geschiedenis!
Van een Apeldoorner die verdacht werd van betrokkenheid, tapte de politie zonder schroom de telefoon af. Om maar aan te geven hoeveel werk justitie er van maakte om een waardeloos stuk blik zonder deuken terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar. Wanneer het aan voetbal gerelateerde misdaden betreft, heiligt het doel alle middelen. Dit ondervond vorig jaar januari ook een fanatieke Apeldoornse Ajax-fan voorafgaand aan een bekerwedstrijd tegen Feyenoord. Wat de politie bezielde om de bewuste jongeman ’s ochtends in alle vroegte van zijn bed te lichten, blijft een raadsel. De wijkagent van Kerschoten twitterde vol trots: ‘Hij zit tijdens de wedstrijd vanavond dus binnen’. In de uren die volgden op zijn deportatie, werd de verbaasde knaap van hort naar her gesleept. Eerst naar het politiebureau in Apeldoorn. Van daaruit naar Amsterdam. Niemand op de betreffende agentschappen wist echter waarom de vermeende hooligan op de koffie kwam. Hij had geen stadionverbod, geen gebiedsverbod, geen meldplicht of wat dan ook. Ten einde raad besloot men hem dus maar weer naar huis te brengen. Wanneer de jongeman in kwestie na alle omzwervingen had gewild, had hij bij thuiskomst in Apeldoorn meteen weer rechtsomkeert kunnen maken naar de Amsterdam ArenA om een dag vol stress te besluiten met een heerlijk ontspannen avondje voetbal… Los van wat zo’n geintje de belastingbetaler kost, is het natuurlijk te gek voor woorden dat zoiets maar zo kan in onze onvolprezen rechtsstaat. Maar ja, hoe ongenuanceerd argeloze bezoekers van voetbalwedstrijden over één kam worden geschoren met zware criminelen en misdadigers, bleek de afgelopen twee weken wel weer. Alle aanstekers en opblaasbananen die donderdagavond in De Kuip op het veld werden gegooid, sterkte moralistisch Nederland zelfs in z’n opvattingen. Door dit verwoestende geweld vergeet je bijna dat ze in Syrië, Irak, Oost-Oekraïne en andere brandhaarden écht met scherp schieten.
 –
Om nog maar te zwijgen van mondaine oorden als Rome, waar ze bezoekende voetballiefhebbers uit andere landen tenminste beschaafd neersteken… Bij ons in de lage landen gebeuren dergelijke uitspattingen met veel minder stijl en gevoel voor drama. Er bestaat maar één remedie voor, zo redeneert iedereen die het weten kan vanaf de zijlijn: keihard aanpakken dat voetbaltuig! In de publieke opinie zijn supporters die hun club overal achterna reizen vaak al gearresteerd en veroordeeld voordat zij überhaupt de kans krijgen om zich te misdragen. Verontwaardigde CDA-Kamerleden pleitten na de sloop van de Barcaccia-fontein in Rome zelfs voor een uitreisverbod voor elke potentiële onverlaat van wie men weleens het vermoeden zou kunnen hebben dat hij in het buitenland iets té nadrukkelijk de eer van z’n club wil hooghouden. Het openen van de binnengrenzen geldt nota bene als één van de grootste zegeningen van ons Europese paradijs! Wanneer verongelijkte Christendemocraten derhalve serieus opperen om paspoorten te in te nemen, dan moet iemand het wel heel bont maken, zeg. Het moet de bange burger een gerust gevoel geven hoe al die demagogen in Den Haag het achteraf steeds beter weten. De ergste schreeuwers staan zoals gebruikelijk langs de zijlijn. Luister naar zo’n gerespecteerd Kamerlid, dan begrijp je meteen waarom de mentaliteit in Nederland niet deugt. Denk het pak en de stropdas weg, dan krijg je de volmaakte hooligan. Van de schade die dergelijk geteisem aanricht kunnen met gemak alle historische fonteinen in het centrum van Rome op kosten van de Nederlandse regering van een fris laagje verf worden voorzien. En om te veronderstellen dat onze toekomstige minister-president Alexander Pechtold al het zinloze geweld de kop indrukt, is al even zinloos. Ze roepen maar wat. Hand in hand kameraden: geen daden maar woorden! RK

Reacties