Blijf met je poten van ons NS personeel af

Een homoseksuele NS-medewerker werd zaterdag bespuugd en in zijn buik geschopt op het station Helmond ‘t Hout. De conducteur werd ook nog uitgescholden, meldt de Telegraaf. De conducteur heeft aangifte gedaan en de dader zou snel zijn gearresteerd.

Eerder deze week werd een conductrice zwaar mishandeld in Hoofddorp en in januari werd ook een homoseksuele NS-conducteur mishandeld. Hij werd hard op zijn hoofd geslagen en uitgescholden voor ‘vieze flikker’.

De NS-medewerkers zijn het zat. Ze vragen aandacht voor het geweld en alle treinmachinisten zullen maandagochtend om 9.00 uur toeteren uit protest.

De NS en de vakbond voor rijdend personeel VVMC steunen de actie, want ook zij vinden dat het geweld moet stoppen. “Het zijn geen incidenten meer, het geweld is structureel”, aldus bestuurder Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur is het zat en wil de afspraak met de top van NS, ProRail en vakbonden vervroegen om over de incidenten te praten. Ministers Ivo Opstelten en Ronald Plasterk zullen hier bij aanwezig zijn. “Blijf met je poten van NS-personeel af”, aldus Mansveld.

Vorig jaar kregen 774 medewerkers van de NS te maken met fysieke agressie tijdens het werk. Dit is 6,6 procent van het personeel.

Reacties