Sauber in beroep tegen uitspraak van der Garde

Formule 1-renstal Sauber verzet zich met alle macht tegen het gelijk van Giedo van der Garde. De Nederlandse autocoureur won woensdag de rechtszaak om het verkrijgen van een stoeltje bij het Zwitserse team en heeft het recht om dit weekeinde van start te gaan in de openingsrace van het jaar, de Grand Prix van Australië.

Sauber is tegen de uitspraak in beroep gegaan bij het hooggerechtshof van de Australische staat Victoria in Melbourne.

Niet getest

Het zogeheten Supreme Court schortte de zaak na een korte behandeling op tot donderdagochtend plaatselijke tijd. Tijdens het beroep voerde de advocaat van Sauber opnieuw aan dat het gevaarlijk zou zijn om Van der Garde te laten racen, omdat er geen stoeltje op maat voor hem is en hij deze winter niet heeft getest in de auto van 2015.

“Het is levensgevaarlijk voor hem en ook voor de andere coureurs. We kunnen niet een onvoorbereide coureur het circuit opsturen in een bolide die al helemaal op maat is gemaakt voor een andere rijder”, aldus de raadsman. Volgens Sauber beschikt Van der Garde ook niet over de benodigde licentie en zou het twee weken kosten om een stoeltje voor hem te maken.

Fit

Van der Garde beweerde echter meteen na de uitspraak in het kort geding dat hij fit is en klaar om te racen. “Ik ben naar Australië gekomen om te racen, dat is het doel. Ik ben blij met de uitspraak. Ik zie er ook naar uit om weer met het team samen te werken. De relatie is altijd goed geweest.”

Van der Garde reed in 2013 een heel seizoen voor Caterham in de Formule 1 en stapte over naar Sauber, waar hij in 2014 test- en reserverijder was. In zijn contract was opgenomen dat hij een van de vaste rijders in 2015 zou worden.

Sponsorgeld

Sauber, dat in geldnood verkeerde, legde echter voor dit seizoen de Zweed Marcus Ericsson en de Braziliaan Felipe Nasr vast, vooral vanwege de forse sponsorgelden die zij binnen brachten. Van der Garde kon daar met zijn meegebrachte miljoenen niet aan tippen.

Een Zwitsers tribunaal oordeelde al eerder dat het contract van de 29-jarige Van der Garde rechtsgeldig is en in Melbourne dwong hij met succes af dat Sauber dat vonnis moet uitvoeren. Hij heeft dus recht op een racestoeltje. “Ik heb een sterke zaak en ben optimistisch over de uitkomst. Het team kan ook vrij snel de auto aanpassen. Het duurt ongeveer drie tot vier uur om het stoeltje passend maken.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen