Paasvuren! In deze plaatsen gaat dit weekend een stapel hout in vlammen op

Afgelopen weken is overal snoeihout vandaan gehaald om de vuurzee straks zo groot mogelijk te laten zijn. Twee jaar geleden werd op verschillende plaatsen het paasvuur afgelast vanwege de droogte. De kans op afgelasting is nu een stuk kleiner: volgensĀ natuurbrandgevaar.nl is het op dit moment niet erg droog in de natuur.

Waar de traditie vandaan komt, is niet precies bekend. Er zijn mensen die zeggen dat het terugvoert tot de crematie van Julius Caesar. Een andere groep denkt dat het paasvuur een eerbetoon is aan de Germaanse lentegodin Ostara.

Opstanding

In de 17e eeuw probeerden protestanten de paasvuurtraditie af te schaffen. Dat lukte niet, waarop vam het paasvuur een symbool werd gemaakt van de opstanding van Jezus Christus, het licht der wereld. In veel kerken wordt daarom ook met Pasen de paaskaars aangestoken.

Hoogste paasvuur ooit

Het wereldrecord van het hoogste paasvuur staat overigens op naam van het Overijsselse dorp Espelo. Daar werd in 2012 een paasvuur gebouwd van bijna 46 meter hoog, met een geschatte omtrek van 160 meter.

Bron: Omroep Gelderland

Reacties