Tachtig jaar Hoge Veluwe groots gevierd

HOENDERLOO – Dit jaar viert Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe haar 80-jarig bestaan. Dat wordt groots gevierd met onder meer de presentatie en publicatie van de biografie van Anton Kröller. 

Anton en Helene Kröller-Müller stichters van NP De Hoge Veluwe
Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe, de nalatenschap van het echtpaar Kröller-Müller, bestaat 80 jaar. Vanaf 26 april, de dag van oprichting, worden er tal van activiteiten rondom het jubileum georganiseerd. Te beginnen met een Jubileumconcert op 26 april georganiseerd door het Nationaal Jongeren Orkest.
 
Biografie Anton Kröller
Centraal in het jubileumjaar staat de presentatie van de biografie van Anton Kröller, geschreven door bedrijfseconoom Ariëtte Dekker. Anton Kröller is één van de meest vergeten ondernemers uit de Nederlandse geschiedenis. Hij was echter één van de machtigste, maar ook meest omstreden zakenlieden van zijn tijd.

Jubileumweekend met verhalen en Junior Natuur Expeditie; 6 en 7 juni
Op zaterdag en zondag  zijn er gratis bij te wonen lezingen. Ariëtte Dekker vertelt over haar onderzoek naar Anton Kröller en de net gepubliceerde biografie. Eva Rovers, de biografe van Helene Kröller-Müller, geeft een lezing over Antons echtgenote. Primatoloog Jan van Hooff, onder meer bekend van zijn optredens in De wereld Draait Door kan als geen ander vertellen over het hoe en waarom van het gedrag van dieren. De lezingen worden zowel op zaterdag als zondag gegeven. Hoewel de lezingen gratis zijn (exclusief entree Park), dient er wel via de website gereserveerd te worden.

Jonge bezoekers kunnen tijdens dit weekend deelnemen aan de Junior Natuur Expeditie; een evenement vol spannende, leuke en leerzame onderzoekjes en proefjes in de natuur. Individueel of onder leiding van een natuurgids ontdekken de kinderen spelenderwijs de geheimen van de natuur.
 
Grafmonument echtpaar Kröller-Müller te bezichtigen

In het kader van het jubileum is van 18 april t/m 3 mei het graf van Anton en Helene Kröller-Müller toegankelijk voor bezoekers tussen 14.00 en 16.00uur. Een unieke kans om de indrukwekkende en doorgaans voor publiek gesloten rustplaats te bezoeken op de zuidhelling van de Franse Berg. natuurgidsen zijn aanwezig om te vertellen over het grafmonument, het echtpaar en de locatie van het graf, indertijd door het echtpaar zelf uitgekozen.

Geschiedenis Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is, samen met het zich in het Park bevindende Kröller-Müller Museum, de nalatenschap van Anton en Helene Kröller-Müller. Het echtpaar kocht vanaf 1919 stukken grond aan om een landgoed te stichten. Anton ging er graag jagen, terwijl Helene haar tijd grotendeels besteedde aan het aanleggen van een indrukwekkende collectie moderne kunst. Omdat het bedrijf van Anton, WM Müller & Co, gedurende de crisis van de jaren dertig in financieel noodweer terechtkwam, werd het landgoed in 1935 ondergebracht in een stichting. Nu, tachtig jaar later, is het levenswerk van het echtpaar nog altijd een van de meest populaire recreatieve bestemmingen van Nederland.

www.hogeveluwe.nl/jubileum

Reacties