Apeldoornse in Nepal na aarbeving: ‘Alles is ingestort (…) het gaat maar door. Vergeet ons hier niet.

‘Ze heeft heel veel geluk gehad,’ zegt haar man Lambert Berends. ‘Op het moment van de aardbeving was ze buiten, daardoor is er niets op haar gevallen. Ze is niet gewond geraakt.’

‘Vergeet niet dat ik van je houd’

Op haar Facebookpagina omschrijft Janny de situatie als chaotisch. ‘Alles is ingestort (…) het gaat maar door. Lieve Lambert vergeet niet dat ik zoveel van je hou met heel mijn ziel en lichaam. Vergeet ons hier niet.’

‘Liggen op de grond weten niet wat meer gebeurt gebouwen ingestort. (…) Bidden allemaal kunnen niets doen het is vreselijk’

Grote verwoestingen

Volgens de minister van Informatie van Nepal zijn grote verwoestingen aangericht in gebieden rond het epicentrum van de beving en komt er uit die gebieden weinig nieuws binnen. Het land heeft internationale organisaties om hulp gevraagd. ,,We hebben steun nodig van verscheidene internationale agentschappen die meer weten en beter uitgerust zijn om om te gaan met noodtoestanden zoals we die nu hebben’, aldus de bewindsman. Bron: Omroep Gelderland

De hoofdstad van Nepal is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 7,9. Zeker 688 mensen zijn omgekomen, waarvan 181 in Kathmandu. Honderden mensen raakten gewond, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. In India vielen zeker twintig doden, in Bangladesh twee en in Tibet zes. De Chinese staatstelevisie maakte melding van een omgekomen Chinese toerist bij de grens tussen Nepal en China.

Naschok: 6,6

Bij Mount Everest op de grens tussen Nepal en Tibet veroorzaakte de beving een lawine in de buurt van een van de kampen voor bergbeklimmers. Tot dusver zijn daar acht lichamen geborgen, maar een onbekend aantal mensen wordt nog vermist.

Een uur na de eerste beving volgde een naschok met een kracht van 6,6. Die beving werd weer gevolgd door een reeks minder zware.

Eeuwenoude tempels verwoest

Het epicentrum van de beving lag zo’n tachtig kilometer van Kathmandu, op slechts elf kilometer diepte. Hoe dichter bij het oppervlak een beving plaatsvindt, des te groter de verwoesting. Veel gebouwen zijn dan ook beschadigd of ingestort. De Dharahara-toren, die in de achttiende eeuw werd gebouwd door de Nepalese monarchie, is onder meer verwoest. Ook een aantal eeuwenoude tempels is met de grond gelijk gemaakt.

Dorpen weggevaagd

“Ons dorp is bijna weggevaagd”, zei Vim Tamang, die in de buurt van het epicentrum woonde. De helft van al zijn dorpsgenoten worden vermist of zijn dood. “De meeste huizen zijn begraven door de aardverschuiving of beschadigd door de beving. We weten niet wat we moeten doen. We voelen ons hulpeloos.”

Gevreesd wordt voor nog veel meer doden en gewonden. Waarschijnlijk zitten nog veel mensen vast onder het puin van ingestorte gebouwen. Daarnaast is er slecht weer op komst: voor zaterdag en zondag worden regen en onweer voorspeld.

Parkeerplaats als behandelkamer

Tientallen gewonden zijn naar het ziekenhuis in Kathmandu gebracht, maar ook daar vluchtten patiënten en personeel naar buiten na de beving. Op het parkeerterrein zijn matrassen neergelegd zodat de gewonden daar kunnen worden behandeld.

Media in Bangladesh meldden dat een van de doden viel in de hoofdstad Dhaka, de ander in het noordwestelijke district Pabna. Hoe de slachtoffers precies omkwamen werd niet gezegd.

Zwaarste aardbeving

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft Nepal ‘alle mogelijke hulp’ aangeboden. De Indiase premier Narendra Modi heeft een spoedberaad belegd met de nooddiensten om de schade in zijn land te inventariseren.

Het is de zwaarste aardbeving in Nepal in ruim tachtig jaar. In 1934 liet een aardbeving met een kracht van 8,0 weinig over van Kathmandu en de steden Bhaktapur en Patan.

Reacties

Cookieinstellingen