Atlete AV’34 duikt in Stanford 35 seconden onder oude p.r.-tijd op 10.000 meter

In een fantastische nieuwe persoonlijk recordtijd van 31.35,97 minuten is Jip Vastenburg zaterdagavond in het Amerikaanse Stanford derde geworden op de Payton Jordan Cardinal Invitational. De Av’34-atlete snoepte daarmee niet alleen 35 seconden van haar oude toptijd op de tien kilometer af, maar ze liep tevens de limiet voor de Olympische Spelen, de WK later dit jaar in Beijing en de Europese kampioenschappen onder de 23 jaar.

“Echt fantastisch”, luidde de eerste reactie van Apeldoorns sportvrouw van het jaar. “Ik was ook heel emotioneel na afloop. Alles kwam eruit. Dan ben je al die uren op de fiets wel dankbaar.”

Vastenburg bouwde haar wedstrijd goed op. “De wedstrijd voelde heel erg gemakkelijk aan. Op de eerste 200 meter lag ik nog laatste, maar ik had de opdracht om rustig te starten. Dat was dus niet zo erg. Daarna ben ik iedere kilometer opgeschoven, tot de derde plaats. In de laatste drie rondes heb ik de kop overgenomen en ben ik nog door versneld.”

Op kop van de groep dook Vastenburg de laatste ronde in. Hierin zouden nog twee loopsters haar passeren. Onder hen Susan Kuijken, de winnares. “Met nog 300 meter te gaan kwamen Susan en het meisje dat tweede werd over me heen en moest ik een gaatje laten. Maar ik ben dus toch mooi derde geworden in een heel sterk veld en loop die Olympische- en WK-limiet. Dat voelt heel goed.”

Dennis Licht plaatste zich op de 5.000 meter eveneens voor de WK. Hij liep exact de limiet van 13.23,00. Op de 5.000 meter zijn de limieten voor Rio de Janeiro nog niet bekend.

Bron: jipvastenburg.nl/nos

Reacties