COLUMN TUSSEN BERG EN BOS: Incassobureau

Ik heb me laten vertellen dat de Albatross-voetballer die negen dagen geleden in de uitwedstrijd bij Robur et Velocitas de scheidsrechter van de sokken liep zich van de KNVB 30 dagen niet meer op het complex van de Ugchelense voetbalvereniging mag vertonen. Dit in afwachting van de definitieve sanctie waarmee de tuchtrechters van voetbalbond het duwtje gaan bestraffen. En dat die straf niet mals zal uitvallen, laat zich raden. Die grote foto in de Stentor van vorige week maandag met daarop de op de grond liggende scheids, zal niet echt bijdragen aan de verdediging van de zondaar. Waar het gebruik van krantenfoto’s als bewijsmateriaal toe kan leiden, vraag dat maar bij WSV.

Natuurlijk was het oerdom wat de bewuste speler van Albatross deed. Hoe onrechtvaardig iemand zich ook behandeld voelt, van een scheidsrechter moet hij afblijven. Klaar. Basta. Toch kreeg ik als ooggetuige van het incident nou ook weer niet de indruk dat de voetballer in kwestie de scheidsrechter naar het leven wilde staan. Hij stormde inderdaad als een dolleman op de arbiter af, dat klopt. Door alle opgeklopte adrenaline remde hij vervolgens iets te laat af. Het zag er nogal kolderiek uit, zoals ik al in mijn wedstrijdverslag schreef. Wie eventjes niet helder nadenkt, kan in al zijn emoties de lengte van de remweg vaak niet goed inschatten. Tja, op zo’n moment is een botsing onvermijdelijk. Veel meer gebeurde er eigenlijk niet. Ongelukken zitten in een klein hoekje. Een grote vent als een scheidsrechter valt moeilijk te ontwijken.

Het spreekt voor zich dat voetballers na misdragingen bestraft horen te worden, maar de voetbalbond slaat naar mijn onbescheiden mening onderhand behoorlijk door. Zodra er tegenwoordig iets op een voetbalveld gebeurt, zijn de strengste straffen niet streng genoeg. Een voetballer hoeft bij wijze van spreken maar een scheet te laten of hij wordt zomaar voor een wedstrijdje of zeven geschorst. Knap vervelend hoor, wanneer je het echt niet meer kunt ophouden… Een scheidsrechter aanspreken op z’n zoveelste bedenkelijke beslissing, kan iemand ook maar beter achterwege laten. Een speler van csv Apeldoorn ondervond dat afgelopen zaterdag zelfs na het laatste fluitsignaal. Clubs krijgen zelfs al vermaningen wanneer clubvertegenwoordigers de leidsman naderhand niet escorteren naar de bestuurskamer. Nog eventjes, en armlastige verenigingen worden verplicht om bodyguards in te huren. Dan moeten ze op laste van een geldstraf de scheidsrechters thuis gaan ophalen en na afloop weer veilig afleveren.

Waaraan ontleent die KNVB trouwens de bevoegdheid om een voetballer in afwachting van een strafmaatregel de toegang tot het terrein van z’n vereniging te ontzeggen? De bondsrechters verwijzen voetballende recidivisten al door naar het bureau Halt voor het volgen van anti-agressietrainingen en dat soort flauwekul. Je wacht vol spanning af wat ze in al hun hoogmoed nog meer gaan verzinnen om geweld op het veld te beteugelen. Huisarrest? Meldingsplicht? Een straatverbod? Werkkamp? Verbanning naar Schiermonnikoog? Als het zo doorgaat, moeten amateurverenigingen binnen afzienbare tijd juridische afdelingen in het leven roepen om zich te verweren tegen de stortvloed aan schorsingen en boetes waarmee de professionals van de KNVB zich ten koste van het amateurvoetbal verrijken.

De verhoudingen zijn compleet zoek in Nederland. Iemand die van plan is zich te misdragen kan maar beter stoppen met voetballen. Zo’n flinke vent doet er verstandiger in de trein een weerloze NS-conducteur in elkaar te schoppen. Of met een flinke slok op achter het stuur te kruipen om argeloze voetgangers van het trottoir te jagen. Bij dat soort futiliteiten komt de dader in Nederland meestal weg met een voorwaardelijke boete of in het ergste geval een taakstrafje. Moeilijke jeugd gehad, hè.

Bij de KNVB gelden nooit verzachtende omstandigheden. Waarom ook? Het innen van boetes moet welhaast één van de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn geworden voor de penningmeester van de voetbalbond. Kassa. Een goudmijntje. Die vier ton die Zeist bijdraagt aan de kansloze campagne van bondsvoorzitter Michael van Praag om de almachtige zonnekoning Sepp Blatter van zijn troon te stoten bij de wereldvoetbalbond FIFA moet tenslotte ergens van betaald worden. Wanneer Oranje erin slaagt zich te kwalificeren voor de EK-eindronde, volgt volgend jaar zoals bij elk groot toernooi ook weer een volksverhuizing van KNVB-Bobo’s naar Frankrijk. Dergelijk voornaam volk kan uiteraard niet ondergebracht worden op de Oranjecamping, bij de supporters. Nee, dat moet in gepaste stijl gebeuren. Met minder dan vijf sterren nemen ze geen genoegen. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Ze zouden daarom bij de KNVB wel gek zijn om de kip met de gouden eieren te slachten. Internationaal gezien stelt het Nederlandse voetbal steeds minder voor, zijn rol als incassobureau vervult de KNVB daarentegen met verve. Absolute wereldtop!

In ons eigen district Oost wordt de reguliere competitie zondag afgesloten met in de tweede klasse J onder meer het gevecht tussen WSV tegen Helios. Bij een bekerconfrontatie tussen de Apeldoornse en Deventer zondagtweedeklassers vlogen de spelers elkaar eerder dit seizoen in de haren. Hopelijk kan Helios zondag op volle oorlogssterkte aan de Voorwaarts verschijnen. Je mag toch gevoeglijk aannemen dat alle slachtoffers van de veldslag in november bijna een half jaar na dato weer uit het ziekenhuis zijn ontslagen. Als de KNVB spelers die destijds in Colmschate bij het tumult betrokken waren voor periodes van één tot drie jaar schorst, moeten degenen die de klappen (en karatetrappen) incasseerden daar toch op z’n minst blijvend letsel aan hebben overgehouden. Zo zou je althans wel verwachten wanneer iemand drie jaar buitenspel wordt gezet. Drie jaar! Hoeveel onschuldige NS-conducteurs moet een arme zwartrijder wel niet aftuigen om zó’n zware straf te krijgen?

RK

Reacties