Zinderende combinatie van topsport en entertainment rondom WK-stadion

Door Rob Kruitbosch 

Als zelfbenoemd volleybalhoofdstad van Nederland mag Apeldoorn uiteraard niet ontbreken als speelstad tijdens het aanstaande WK beachvolleybal. Tussen vrijdag 26 juni en zondag 5 juli gaan 96 teams (48 vrouwenteams en 48 mannenteams) in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam én Apeldoorn strijden om de wereldtitels. De voorbereidingen zijn in volle gang. In een heus WK-stadion, dat het Marktplein tijdelijk zal verfraaien, kan sportminnend Apeldoorn zes dagen achtereen genieten van beachvolleybal op wereldniveau. Toernooidirecteur Bas van de Goor telt vol verwachting de dagen af totdat de eerste bal geslagen wordt. “Het wordt één groot feest, absoluut.” 

Lekkerbekken en fijnproevers mogen zich opmaken voor het fijnste van het fijnste wat het mondiale beachvolleybal te bieden heeft. Kosten noch moeite worden gespaard om het Apeldoorns gastheerschap tot een doorslaand succes te maken. Organisatie en gemeente laten niets aan het toeval over. Het enige waarop men op voorhand geen invloed kan uitoefen zijn de weersomstandigheden . Maar of het nou regent, waait of dat de zon volop schijnt, het verandert niets aan de prominente rol van het grootste dorp van de Veluwe in volleyballand. Bij een groot internationaal volleybaltoernooi op Nederlandse bodem behoort Apeldoorn eenvoudigweg speelstad te zijn, beaamt de toernooidirecteur. 

Een WK beachvolleybal – en later dit jaar het EK voor dames – zonder Apeldoorn als speelstad is moeilijk voorstelbaar, meent Van de Goor. De voormalige Dynamovedette weet waar hij over praat. “We mogen Apeldoorn denk ik wel de volleybalhoofdstad van Nederland noemen. Apeldoorn heeft natuurlijk van oudsher een heel goede link met de NeVoBo. Volleybal leeft echt in Apeldoorn. Bij de keuze van de steden is gekeken naar aansprekende locaties. De organisatie wil de sport meer in het land en onder de mensen brengen. En als Apeldoorn dan gepasseerd zou worden, dat zou niet kunnen.” 

Het WK-stadion, dat gedurende de mondiale titelstrijd op de markt verrijst, biedt plaats aan tweeduizend toeschouwers. Van zaterdag 27 juni tot en met donderdag 2 juli zullen daar in totaal 36 wedstrijden worden afgewerkt. Alle speeldagen bestaan uit middag- en avondsessies. Dat het WK beachvolleybal zeker niet ongemerkt aan Apeldoorn voorbij gaat, staat al bij voorbaat vast. Zeker tijdens de eerste twee WK-dagen belooft het een gezellige drukte te worden in het centrum. Tegelijkertijd vindt dan namelijk aan de kanaaloevers het Drakenbootfestival plaats. 

Topsport en show zorgen voor een bruisende mix, wijst de toernooidirecteur op het gevarieerde programma. “Beachvolleybal is ook entertainment. Rondom de wedstrijden ontstaat een soort van beachsfeer. Zo komt bij het stadion ook een groot podium. Er is muziek, er zijn danseressen. Je moet kennismaken met de atmosfeer. En dan zie je ook nog eens de beste beachvolleyballers ter wereld. Tijdens het Drakenbootfestival komt er een speciale verbinding tussen het kanaal en het centrum, dan kunnen de bezoekers tussen de palmen door heen en weer lopen.”   

Het wedstrijdoverzicht ziet er bij het WK beachvolleybal in Apeldoorn als volgt uit:

zaterdag 27 juni: sessie 1 (11.00-17.00 uur) 6 poulewedstrijden (m/v); sessie 2 (18.00-22.00 uur) 4 poulewedstrijden (m/v);

zondag 28 juni: sessie 1 (12.10-17.20 uur) 6 poulewedstrijden (v); sessie 2  (18.00-22.00 uur) 4 poulewedstrijden (m);

maandag 29 juni: sessie 1 (12.00-16.00 uur) 4 poulewedstrijden (m/v); sessie 2 (18.00-22.00 uur) 4 poulewedstrijden (m/v);

dinsdag 30 juni: sessie 1 (11.30-15.00 uur) 4 poulewedstrijden (v); sessie 2 (17.00-21.00 uur) 4 poulewedstrijden (m);

woensdag 1 juli: sessie 1 (12.00-16.00 uur) 4 wedstrijden 1/16 finales (v); sessie 2 (18.00-22.00 uur) 4 wedstrijden 1/16 finales (m);

donderdag 2 juli: sessie 1 (12.00-16.00 uur) 4 wedstrijden 1/8 finales (m/v); sessie 2 (19.00-21.00 uur) 2 kwartfinales (m/v). 

Na de kwartfinales zit het WK beachvolleybal er voor Apeldoorn op. Wie getuige wil zijn van de ontknoping van het toernooi, zal naar Den Haag moeten. In het drijvende WK-stadion op de Hofvijver (capaciteit van 5500 plaatsen) worden op 3, 4 en 5 juli de halve finales en finales afgewerkt. De kaartverkoop voor het WK beachvolleybal is inmiddels in volle gang. Wie op het Marktplein de eenmalige WK-sfeer wil meebeleven kan zich via het ticketportaal op www.wkbeachvolleybal2015.nl van toegangsbewijzen verzekeren. De toegangsprijzen zullen voor niemand een belemmering vormen, meent Van de Goor. “Er zijn al kaarten te koop voor tien of vijftien euro. Voor dat bedrag zie je tenminste vier wedstrijden.” 

Naarmate het WK dichterbij komt begint het bij Bas van de Goor zelf al flink te kriebelen. “Het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als ook de Nederlandse teams goed presteren. Dat draagt er aan bij dat het publiek het spelletje ontdekt en het beachvolleybal wordt gepromoot. Want daar gaat het natuurlijk om.”

 

Reacties