Mogelijk tot 16.00 uur tropisch

Vanmiddag stijgen de temperaturen gemakkelijk en het wordt voor het eerst dit jaar een tropisch warme dag. In het zuiden en oosten van het land liggen de maxima tussen 30 en 32 graden en ook in het westelijke en noordelijke delen is het zomers met 28 tot 30 graden.

In de loop van de middag krijgt de zon vanuit westelijke richtingen concurrentie van meer bewolking en draait de wind naar het westen. Eind van de middag neemt als eerst in Zeeland de kans op hevige buien toe. De buien trekken vervolgens landinwaarts en pakken mogelijk zeer zwaar uit met hagel, onweer en zware windstoten van 75 tot 100 km/uur. In de avond en in de nacht komen in het hele land verscheidene van deze buien voor, maar gedurende de nacht neemt de activiteit weer af.

Zaterdag is de tropische lucht verdreven. De maximumtemperatuur varieert tussen 17 graden in de Kop van Noord-Holland en 22 in Limburg. De dag begint bewolkt en in de oostelijke provincies kan nog een beetje regen vallen. De regen trekt vervolgens het land uit en tegen de middag komt vanuit westen het zonnetje tevoorschijn. Bij een matig westelijk windje verloopt de middag met flink wat zon en is het dus prima weer.

Vanaf zondag gaan we een droge periode tegemoet en krijgen de plantjes weer nauwelijks water. De zon laat zich met regelmaat zien, al is het de ene dag vaker dan de andere dag. De wind houdt zich rustig en de middagtemperaturen liggen de eerste dagen net onder en de dagen daarna net boven de 20 graden.

Reacties