Na 50 jaar nog steeds de baas van Apeldoorns Accordeon Orkest

APELDOORN – Hij mag dan inmiddels richting de 70 jaar gaan, maar dat betekent niet dat hij stil zit. Henny Vels is arrangeur, dirigent en producent van het Apeldoorns Accordeon Orkest. Zaterdagavond viert hij met dit orkest zijn eigen 50-jarig jubileum als dirigent en het 35-jarig bestaan van het orkest meldt Omroep Gelderland.

Het orkest telt zo’n 100 leden, waarvan 40 procent jeugd is, en dat is bijzonder. Een verklaring is dat Vels voor het orkest een bijzonder systeem van lesgeven heeft ontwikkeld. Het komt erop neer dat het orkest oefent voor projecten en geen langlopende lessen heeft. Iedereen in het orkest doet dan mee aan dat ene project.

Het Apeldoorns Accordeon Orkest is ooit begonnen als een orkest voor alleen maar accordeons, inmiddels is het instrumentarium flink uitgebreid met slagwerk, pauken, gitaar, dwarsfluit, panfluit, klarinet, saxofoon, trompet, synthesizer en een vocalgroep. Vanavond treedt het orkest, samen met twee koren, op in de Grote Kerk in Apeldoorn.
Bertus Stijf, voorzitter AAO, is maar wat trots op dirigent Vels: ‘Wat ik het meest bewonder? Zijn enorme drive in de muziek en dat hij dat om kan zetten in zo’n groot orkest. Het is een fantastische, rustige man. Eigenlijk vind ik hem soms wat te goed voor deze wereld.’

Het concert vanavond is nog niet uitverkocht en begint om 20.00 uur in de Grote Kerk in Apeldoorn.

Reacties