Nationaal hitteplan vanaf dinsdag

Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten. Het hitteplan is van kracht zodra het vier achtereenvolgende dagen minstens 27 graden is. Vanaf dinsdag stijgen de temperaturen naar tropische waarden. Vooral landinwaarts wordt het erg heet meldt Omroep Gelderland.

Kwetsbare groepen

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning op het heetst van de dag te beperken en in de schaduw te blijven.

Risico’s

Ook (zeer) jonge kinderen lopen een gezondheidsrisico. Verder is het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, alcohol of drugs bij aanhoudende hitte niet zonder risico’s, waarschuwt het RIVM in zijn hitteplan. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp,
misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Uitdroging kan met name bij ouderen en mensen met hartproblemen leiden.

Samenwerking met organisaties

Om te voorkomen dat het te warm wordt in huis, adviseert het RIVM airconditioning, zonwering en ventilatoren te gebruiken. Het rijksinstituut baseert zich onder meer op voorspellingen van het KNMI. Verder werkt het RIVM nauw samen met het Rode Kruis, branche- en belangenorganisaties zoals ouderenbonden, apotheken, huisartsen en de organisatie van zorgondernemers ActiZ. Deze organisaties krijgen de hittewaarschuwingen vanuit het RIVM en geven die door, evenals de gezondheidsrisico’s.

Reacties