Veluwse Avondmarkten Beekbergen 50 jaar

BEEKBERGEN – De zomer breekt aan en dat betekent dat in Beekbergen de komende twee maanden op donderdag weer de Veluwse Avondmarkt wordt gehouden, te beginnen op 2 juli. Van 18.00 tot 21.15 uur staan vele kraampjes opgesteld rondom de Hervormde Kerk aan de Kerkallee, Papenberg en Dorpsstraat. De markten worden dit jaar voor de vijftigste keer gehouden.

Op de markt worden diverse oude ambachten gedemonstreerd, zoals wolspinnen, klompenmaken, stoelenmatten, bijenkorven vlechten, wasdag, zeisharen en touwslaan. Bezoekers kunnen streekgerechten proeven en genieten van diverse muzikale optredens. Bovendien zijn alle deelnemers aan de markt gekleed in Veluws kostuum, hetgeen het geheel iets authentieks geeft aan de vele duizenden bezoekers die jaarlijks op de markt afkomen. De markten worden gehouden op alle donderdagen in juli en augustus.

Sylvia Blom is er al vijftig jaar bij, op de donderdagavonden. Vroeger samen met haar vader, toen ze na openingstijd van hun schoenenzaak op donderdagavond een kraam op de markt bemanden. Tegenwoordig is Sylvia betrokken bij de organisatie. De Veluwse Avondmarkten worden alweer een aantal jaren georganiseerd door een stichting. “Aanvankelijk was de Bemivo, de middenstandsvereniging, organisator van de markten. Maar het werd te groot, dus werd er een speciale stichting voor opgericht. De banden met de Bemivo zijn overigens nog steeds heel sterk, dat wel”, aldus Blom.

Waar na een halve eeuw de Veluwse Avondmarkten haar bestaansrecht nog steeds aan te danken heeft, weet Sylvia Blom wel. “We zorgen voor een gevarieerd aanbod in kramen en activiteiten. En voor een gemoedelijke sfeer. Bovendien handhaven we een aantal regels streng, zoals geen te harde muziek en iedere standhouder die de Veluwse kledij draagt. Gratis entree, attracties voor de kinderen. En weinig veranderingen, al is de markt in de loop der jaren wel flink gegroeid. Mensen die komen, weten wat ze krijgen.” En dat zijn er soms wel tienduizend per avond. Heel veel toeristen, maar zeker ook mensen uit het dorp en de directe omgeving. “De markt is ook een ontmoetingsplek voor wat wel eens een dorpsreünie lijkt”, aldus Blom.

Reacties